eveniment
Data: 
29 May 2015 - 17:30
Loc: 
Casa Pogor
stats
Adresa: 
str. Vasile Pogor

Regimuri politice si forme de rezistenta. Sectantii in sec. XX, cazul Basarabia

Vineri, 29 mai 2015, incepand cu ora 17.30, la Muzeul Literaturii Romane din Iasi (Casa Pogor), Schuman Centre for European Studies organizeaza evenimentul cu titlul: Regimuri politice si forme de rezistenta. Sectantii in sec. XX, cazul Basarabia, care il are ca invitat pe Vasile Ernu.

Vasile Ernu este autorul faimoasei carti Nascut in URSS - pentru care a primit numeroase premii - si a recentei aparitii de la Editura Polirom, Sectantii, de a carei lansare vom avea parte la Iasi in 28 mai si care se anunta a fi primul volum dintr-o Mica trilogie a marginalilor.

Activ intelectual de stanga, membru al platformei CriticAtac, Vasile Ernu se distinge prin analiza detasata ai obiectiva la adresa tuturor sistemelor, fie ele politico-economice sau de alt fel, ceea ce-l face indezirabil patimasilor de dreapta si foarte frecventabil celor de stanga, iar religiosilor le da batai de cap prin aceea ca e respectuos cu cele sfinte, fara a fi asezat in forme. Vasile Ernu se pozitioneaza intotdeauna in opozitie cu puterea de orice tip fara a deveni anarhic, pastrandu-si luciditatea, pledand pentru ea. Desi cuceritor in discurs, V. Ernu risca mereu o receptare superficiala; el trebuie ascultat cu atentie, pana la capat, apoi intrebat, iar raspunsurile lui vor deschide mereu un orizont nou. Nu ratati aceasta intalnire!

Schuman Centre for European Studies este un institut de cercetare de pe langa Universitatea  Natiunilor, care isi propune sa identifice si sa promoveze perspective biblice cu privire la trecutul, prezentul si viitorul Europei. Principalele initiative publice ale Centrului Schuman la nivel european sunt conferinta anuala „The State of Europe” organizata de fiecare data in 9 Mai, ziua Europei, in capitala europeana a anului si The Heritage Tours, tururi istorice al principalelor locuri din Europa continentala, respectiv Marea Britanie, in care oameni cu profunde convingeri crestine au initiat actiuni care au dus la schimbari esentiale in istoria continentului; aceste tururi sunt organizate anual in lunile iulie-august si sunt insotite pe traseu de prelegeri si conferinte.

In Romania, Centrul Schuman este initiatorul simpozionului si respectiv al scolii de vara Crestinism. Societate civila. Angajare publica de la Suceava si organizatorul seriei Prelegerile Robert Schuman de la Iasi. Initiativele noastre in tara isi propun acelasi obiectiv ca si la nivel european: afirmarea publica si diseminarea valorilor crestine care au contribuit substantial la nasterea civilizatiei europene si a Comunitatii Europene, „o comunitate de popoare adanc inradacinate in valorile crestine fundamentale”, dupa cum afirma Robert Schuman. 

Sursa: comunictul de presa

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.