Mesaj de eroare

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/pgomsxeh/public_html/!subdomains/vreau/includes/file.phar.inc).
eveniment
Data: 
30 May 2013 - 09:00 - 20:00
31 May 2013 - 09:00 - 13:30
Loc: 
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
stats
Adresa: 
Bd. Carol I, nr. 11

Regionalism si regionalizare in Romania. Interpretari istorice si provocari contemporane

Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului (CSCP), Societatea de Studii Istorice din Romania (SSIR), in parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi, Centrul Cultural German din Iasi, DAAD Alumni Club Iasi, cu sprijinul Fundatiei Friedrich Ebert organizeaza conferinta Regionalism si regionalizare in Romania. Interpretari istorice si provocari contemporane. Evenimentul se va desfasura in zilele de joi, 30 mai si vineri, 31 mai 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Deschiderea oficiala va avea loc pe 30 mai, la orele 9:00, in Sala Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Bd. Carol I, nr. 11, Iasi.

Vor sustine comunicari atat membri ai comunitatii academice (istorici, geografi, filologi, economisti, politologi, juristi etc.), cat si formatori de opinie publica. Participantii provin din Romania, Republica Moldova, Germania, Austria, Elvetia, Olanda, Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Bulgaria. 

Temele care vor fi abordate sunt sistematizate in 10 sectiuni:

1. Ce sunt sau cum definim regiunile? Experiente europene, realitati romanesti;

2. Constructie national-statala, sisteme administrative in competitie in secolul XIX si inceputul secolului XX;

3. Modele de organizare a teritoriului in lumea de astazi;

4. Regiuni istorice, grupuri etnice: cazul Transilvaniei;

5. Reactia regiunilor fata de centralism: cazul Moldovei;

6. Decalaje demografice, economice si sociale in Romania;

7. Spatiul in istorie: delimitari geografice, lingvistice, istorice, teritorii disputate; 8. O tema actuala: regionalizarea in Romania. Initiative politice, dezbateri publice;

9. „Romania Mare” intre autonomism, regionalism si centralism;

10. Regiuni istorice, grupuri etnice: cazul Basarabiei.

Lucrarile se vor desfasura in Corpul A (Salile „Ferdinand” si Multimedia – I / 2) si Corpul H (Sala H1), fiind prefatate de prelegerea Regiunea geografica – suport al structurilor teritoriale, sustinuta de prof. dr. Ionel Muntele.

De asemenea, in cadrul conferintei va avea loc, pe data de 30 mai 2013, si o intalnire a fostilor bursieri DAAD din regiunea Moldovei.

Conferinta se va incheia cu o dezbatere intitulata Regiunile au un trecut si un prezent, dar cum ar putea arata viitorul lor?, pe 31 mai, intre orele 11:30 si 13:30, in Sala Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Programul integral al conferintei poate fi consultat aici.

Sursa: comunicatul de presa

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.