anunt
Disponibilitate: 
Proiecte
Nivel cariera: 
Mid-level
Expira: 
01 Aug 2014 - 31 Oct 2014
stats

Apel la texte si interventii - GAP 7

Tema numarului 7 din Gazeta de Arta PoliticaTeatrul istoriilor recente – are in centru o serie de evenimente controversate, ignorate, contestate, abordate dintr-o perspectiva manifest socio-politica, in spectacole relevante pentru discursul teatral documentar din ultimii ani. Va invitam sa contribuiti cu recenzii, eseuri, analize, interviuri, care sa largeasca abordarile pe care numarul 7 din GAP si le propune. Asteptam contributiile dumneavoastra pentru online pe subiecte legate de cinematografie, arta vizuala, literatura, studii culturale si istorie recenta pe adresa: gazeta@artapolitica.ro pe durata lunilor august, septembrie si octombrie.

Ce tip de istorii recente abordeaza teatrul documentarii realitatilor adesea expulzate din teritoriul „adevarului istoric” unic? Cum abordeaza si cum interpreteaza discursul teatral diferite contexte istorice, accesibile prin intermediul documentelor scrise, arhivelor sau al istoriilor orale? Cum sunt teatralizate istoriile recente incomode, nefiltrate unilateral, problematizante din punct de vedere politic, si care sunt perspectivele performative prin care sunt expuse? In ce masura demersuri artistice de chestionare a istoriilor recente ajung sa legitimeze strategii politice mainstream, intarind astfel naratiunea dominanta?

Istoria factuala, alimentata de principiul wie es eigentlich gewesen („asa cum a fost”), care incearca sa instituie un „adevar istoric” pozitivist, reprezinta modelul istoriografic dominant al perioadei postsocialiste din Romania si Republica Moldova. In ultimii 7-8 ani, demersurile artistice de chestionare a locurilor comune din istoria recenta a Romaniei si Republicii Moldova au inceput, treptat, sa creeze o minima dezbatere in jurul canonului istoriografic, unul dintre principalii contributori la ideologia tranzitiei. Prin elementele performative, un proiect artistic care prezinta si reprezinta un eveniment din trecutul recent (de la Al Doilea Razboi Monial pana in prezent), exclus din istoriografie sau din manualele scolare, poate releva multitudinea de sensuri care i-au fost conferite acelui eveniment de catre diversi actori sociali. De asemenea, un astfel de proiect poate transmite perspectiva unor categorii marginalizate asupra vietii din timpul unei anumite perioade istorice, deschizand astfel posibilitatea problematizarii selectiei elementelor considerate relevante pentru istoriografie si a chestionarii naratiunii dominante.

Numarul 7 din Gazeta de Arta Politica – axat in varianta print pe spectacole de teatru din Romania si Republica Moldova – are ca miza investigarea unor proiecte artistice care isi propun:

- Discutarea unor evenimente cu impact social din istoria recenta, ignorate sau expuse unilateral in istoriografie, in spectacole care au la baza cercetarea istorica de arhiva, istoria orala si/sau documentarea online;

- Vizibilizarea perspectivelor unor actori sociali marginalizati in timpul unor regimuri opresive (fasciste, sovietice, capitaliste etc.);

- Aducerea in prim-planul discursului artistic si politic a unor teme de maxima relevanta in istoria recenta prin intermediul unor interventii performative.

Va invitam sa contribuiti cu recenzii, eseuri, analize, interviuri, care sa largeasca abordarile pe care numarul 7 din GAP si le propune. Asteptam contributiile dumneavoastra pentru online pe subiecte legate de cinematografie, arta vizuala, literatura, studii culturale si istorie recenta pe adresa: gazeta@artapolitica.ro

Sursa: artapolitica.ro

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.