eveniment
Data: 
10 Jan 2015 - 14:00
17 Jan 2015 - 14:00
24 Jan 2015 - 14:00
31 Jan 2015 - 14:00
7 Feb 2015 - 14:00
14 Feb 2015 - 14:00
Loc: 
tranzit.ro/ Iasi
stats

Biblioteca tranzit.ro/ Iasi cu Jesse McKee

In continuarea „Atelierelor de lecturi creative – moduri ale cunoasterii artistice” organizate de Cristian Nae, tranzit.ro/ Iasi l-a invitat pe curatorul canadian Jesse Mckee sa conduca o serie de sase grupuri de lectura cu participantii din Iasi. Atelierele se vor tine saptamanal, timp de o luna si jumatate, incepand cu data de 10 ianuarie 2015. Prima intalnire va avea loc sambata, 10 ianuarie, orele 14:00. Inscrierile se pot face la adresa livia.pancu@tranzit.org, incepand cu data de 7 ianuarie 2015.

In ultimii doi ani, tranzit.ro/ Iasi a reusit sa adune un numar de carti – fara sa urmareasca un concept anume – pentru a crea o mica biblioteca publica legata de arta contemporana si curatoriat. Calea naturala de a ne creste colectia de carti a devenit aceea prin care ea sa fie conceputa in colaborare cu publicul nostru, in cadrul unor ateliere de lucru sau a altor procese de constructie.

In continuarea „Atelierelor de lecturi creative – moduri ale cunoasterii artistice” organizate de Cristian Nae, tranzit.ro/ Iasi l-a invitat pe curatorul canadian Jesse Mckee sa conduca o serie de sase grupuri de lectura cu participantii din Iasi. 

Muzeul Hammer al Universitatii din California, Los Angeles, s-a deschis pentru public la data de 28 noiembrie 1990. The museum sponsor, Dr. Armand Hammer a fost o persoana excentrica care si-a planificat o scara rulanta privata, care putea fi accesata din cafeneaua muzeului si care l-ar fi adus, printr-o usa secreta, in galeriile in care colectia sa ar fi fost expusa. La data de 10 decembrie 1990, Dr. Hammer a murit de cancer de maduva osoasa, la 12 zile dupa inaugurarea muzeului. Nici Dr. Hammer, nici altcineva nu a folosit vreodata scara rulanta. Intrarea catre scara rulanta a fost acoperita, spatiul ramanand ascuns de vederea publicului. (Acesta este folosit acum de catre personalul cafenelei pentru depozitarea bauturilor.)

Acest gest privat si ezoteric ramane sacrosanct in cadrul institutiei si serveste ca teren de punere in scena pentru gandirea mea directionata catre o serie de sase sesiuni de lectura cu participanti din Iasi, desfasurate pe perioada rezidentei mele la tranzit.ro/ Iasi in Romania. La sesiuni, vom citi perechi de texte. Ele provin din biblioteca mea personala si au fost alese datorita placerii si fortei cu care m-au atras inca de la prima lectura. Aceste texte au devenit fundamentale in propria teleologie indreptata spre dezvoltarea cunoasterii curatoriale. Aceasta cunoastere acumulata si mostenita nu este niciodata capabila sa fie impartasita pe deplin, dar prin gestul de a oferi o sectiune transversala sincera a felului in care anumite pozitii si perspective mi-au conturat practica, ambitia mea in Iasi este aceea de a insufla acest tip de cautare si descoperire participantilor. Va incurajez sa observati in linii mari unde va conduc interesele dumneavoastra. Asemenea unui caine liber, fara stapan; privirea infometata, neutra si fara pudoare este forta ta.

Astept cu nerabdare revederea unor texte care m-au alimentat, texte care vor include perechi de scrieri intre artistii Emily Carr si Liz Magor, Mira Schor si Margaret Attwood, precum si influente mai extinse, de la David Berger si Gustaf Sobin. Unele dintre sesiunile ulterioare vor fi lasate deschise, astfel incat subiectul materialelor sa poata fi ales ca raspuns la necesitatile si dorintele grupului. (Jesse McKee)

Jesse McKee este un curator independent care traieste si lucreaza in Vancouver, Canada. In perioada 2010-2011 a fost curatorul expozitiilor Western Front, Vancouver. In cadrul acestora, el a realizat comisioane si expozitii cu artistii Eli Bornowsky (CA); Asociatia Vector (RO), Sophie Bélair Célement (CA); Goldin + Senneby (SE) si Lars Lauman (NO); Neil Beloufa (FR/DZ), si Lee Kit (HK). In perioada 2011-2014, el a fost curatorul Galeriei Walter Phillips, la Centrul Banff, Banff, Canada. Acolo a realizat comisioane si expozitii cu Mark Leckey (Marea Britanie); Brian Jungen si Duane Linklater (CA); Julia Feyrer si Tamara Henderson (CA); Rebecca Brewer (CA), Lucy Stein (Marea Britanie), Josée Aubin Ouellette (CA) si Ursula Mayer (UK/AT); Sarah Piece (IE); Andrea Büttner (DE/UK); Mark Clintberg (CA), Rebecca Baird (CA), Patrick Jackson (SUA), Daniel Jacoby (NL/PE), Joo Choon Lin (SG), Alex Morrison (BE/CA), Brent Wadden (CA); si Neil Beloufa (FR/AZ). Proiectele sale viitoare includ un simpozion in cadrul International Counter Cultures, in colaborare cu Presentation House Gallery, Vancouver, precum si o expozitie de grup privind reprezentari contemporane ale grotescului – ”Stopping the Sun in its Course”, Galeria François Ghebaly, Los Angeles, SUA. In 2013 McKee a fost membru al juriului pentru Sobey Art Award, principalul premiu pentru artistii contemporani din Canada, si membru al Consiliului canadian pentru Delegatia artistica Asia Pacific. In 2015 el este unul dintre expertii care vor nominaliza pentru “Art Gallery of Ontario”, Toronto, “AIMIA Photography Prize” al Henry Art Gallery, University of Washington, Seatle - Permiul “The Brink”.

Sursa: pagina facebook

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.