anunt
Disponibilitate: 
Proiecte
Nivel cariera: 
Entry-level
Expira: 
01 May 2013 - 09 Jul 2013
stats

Editia a VI-a a Scoli europene pentru o planeta vie

Scolile din Romania sunt invitate sa se inscrie in programul international Scoli europene pentru o planeta vie, dezvoltat de WWF impreuna cu Fundatia ERSTE. Initiativa se adreseaza elevilor cu varste intre 13 si 16 ani din 11 tari din regiune: Romania, Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina. Scolile si liceele din Romania sunt invitate sa se inscrie in programul 2013 - 2014 pana pe 9 iulie.

Inscrierea se face prin trimiterea unei scrisori de motivatie si a unui formular ce poate fi descarcat de pe pagina: www.wwf.ro. Aplicatiile sunt asteptate in format electronic la adresa cmurariu@wwfdcp.ro sau prin posta la adresa WWF Dunare-Carpati Romania, Bucuresti, sector 1, str. Ioan Voda Caragea, nr. 26, in atentia Catalinei Murariu.

„Programul contribuie la crearea in regiune a unei noi generatii de tineri activi si atenti atat la mediul inconjurator, cat si la nevoile comunitatii. La fiecare noua editie «Scoli europene pentru o planeta vie» suntem la fel de impresionati de capacitatea extraordinara a elevilor de a concepe si pune in practica proiecte de mediu, de creativitatea, maturitatea si forta lor. La fiecare noua editie cunoastem profesori care ne devin aliati in demersul de educatie pentru dezvoltare durabila, la fiecare noua editie, atitudinea de responsabilitate fata de mediu ajunge in noi si noi comunitati pe care elevii le anima si sensibilizeaza.” a afirmat Catalina Murariu, coordonatorul programelor de educatie pentru dezvoltare durabila al WWF Romania.

Initiativa Scoli europene pentru o planeta vie debuteaza cu Academia de o saptamana (27 septembrie – 2 octombrie 2013) din Austria, in cadrul careia un profesor si un elev din fiecare echipa vor primi informatii pe diverse teme legate de natura si protejarea mediului inconjurator. Prin intermediul atelierelor interactive si a activitatilor in aer liber eco-pedagogii WWF si expertii in conservarea naturii le vor prezenta elevilor si profesorilor temele programului : „Amprenta ecologica - efectele globale ale consumului”, „Dunarea - linia vie a Europei si „Cetatenie activa - mobilizarea si motivarea celor din jur” – si le vor da sfaturi utile pentru implementarea ulterioara a propriilor proiecte de mediu.

Fiecare echipa isi va alege tema proiectului, dintre cele trei propuse de organizatori si, pana la sfarsitul anului scolar viitor, va construi proiecte in jurul subiectului ales. Ideile proiectelor si realizarea acestora vor depinde in totalitate de creativitatea elevilor si de interesul autentic pentru solutionarea unei probleme de mediu identificata in comunitatea locala. Activitatile pot varia de la piese de teatru si expozitii, pana la evenimente de strada si organizarea de zile dedicate reciclarii.

Evolutia proiectelor de mediu ale elevilor poate fi urmarita pe blogul programului: http://schools.foralivingplanet.eu. La finalul programului/ anului scolar, in iunie 2014, echipele se reintalnesc in cadrul evenimentului final ce are loc in zona unui parc natural din Romania. In cadrul acestui eveniment echipele isi vor prezenta activitatile desfasurate si realizarile obtinute in proiectele initiate si implemenate de elevi si isi vor impartasi experientele cu ceilalti. Evenimentul va include si o componenta de planificare pe mai departe, o zi fiind dedicata dezvoltarii de idei pentru o actiune internationala ecologica pentru toamna 2014.

„Initiativa «Scoli europene pentru o planeta vie» completeaza intr-un mod interesant lista proiectelor noastre educative internationale. Suntem incantati ca numarul tinerilor care se implica intr-un mod creativ in programul nostru de schimb de experienta international creste de la an la an”, a declarat Doraja Eberle, Presedintele Consiliului de Conducere al Fundatiei ERSTE.

Programul Scoli europene pentru o planeta vie” s-a desfasurat  pentru prima data in anul scolar 2008/2009. De atunci, 165 scoli din 11 tari europene au participat la aceasta competitie, generand proiecte cu efecte in tot atatea comunitati locale. Astfel, aproximativ 3000 de elevi cu varste cuprinse intre 13 si 16 ani si-au pus in practica proiectele ecologice individuale.

Informatii pe scurt:

Temele programului -  „Amprenta ecologica - efectele globale ale consumului”, „Dunarea – linia vie a Europei” si „Cetatenie activa - mobilizarea si motivarea celor din jur”

Tari participante: Romania, Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.

Participarea elevilor este gratuita. Clasele participante vor primi sprijin financiar pentru implementarea proiectelor. Discutiile din cadrul Academiei, documentatia proiectului si prezentarile din cadrul evenimentului final vor fi realizate in engleza, limba oficiala a intregului program.

Mai multe informatii despre programul ”Scoli europene pentru o planeta vie” si formularul de inscriere se pot gasi pe www.wwf.ro.

Pentru mai multe informatii va rugam contactati:

Fundatia ERSTE, Departamentul Comunicare: Andreea Gurau – Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org 

WWF - Romania - Catalina Murariu, Coordonator Educatie pentru Dezvoltare Durabila - E-mail: cmurariu@wwfdcp.ro, Tel. 0730 098 104

Graffiti PR - Mariana Oprea, E-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro; Tel. 0730 202 354

Fundatia ERSTE

In 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Banca de Economii din Austria. Fundatia ERSTE este actionarul principal al Grupului Erste si investeste o parte din dividendele sale in dezvoltarea societatii civile din Europa Centrala si de Sud-Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni impreuna si sa ofere informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundatie activa, isi dezvolta propriile proiecte in cadrul a trei programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa. www.erstestiftung.org

WWF

Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Sursa: comunicatul de presa

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.