eveniment
Data: 
27 Mar 2015 - 10:00 - 29 Mar 2015 - 18:00
Loc: 
Pietonalul Stefan cel Mare si Sfant (vizavi de Palatul Culturii)
stats

„Oua incondeiate” - editia a XV-a

Manifestarea interactiva „Oua incondeiate”, ajunsa la a XV-a editie, organizata de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, Primaria Municipiului Iasi si Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, in parteneriat cu Asociatia „ART – Mestesugurile Prutului”, se va derula in perioada 27 – 29 martie 2015, pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant (vizavi de Palatul Culturii). Programul manifestarii este 10.00 – 18.00. Intrarea este libera.

Evenimentul, organizat in preajma Sarbatorilor pascale, va prezenta publicului tainele mestesugului si ale artei incondeierii oualor, in cadrul atelierelor interactive sustinute de mesteri populari apartinand comunitatii hutule din Bucovina: Paltinu si Vatra Moldovitei, precum si din alte zone ale Sucevei: Ciocanesti si Magura - Ulma. De asemenea, in premiera la Iasi va fi prezent un mester popular din Brasov, Tara Barsei fiind considerata, dupa Bucovina, a doua mare zona etnografica de creatie a oualor incondeiate din Romania.

Alaturi de acestia, vor mai participa mesteri din: Barlad, Rogojesti, Vorona si Dangeni – Botosani, Piatra – Neamt, Scanteia si Mosna – Iasi.

Copiii de varsta scolara sunt invitati, in cadrul programelor de pedagogie muzeala, sa participe la aceste demonstratii ale mesterilor populari, ce ne vor incanta cu priceperea si indemanarea lor.

Expozitia va fi intregita si cu ajutorul creatorilor populari ce vor expune pe parcursul celor trei zile ale manifestarii, icoane pe sticla si lemn, obiecte cu tema religioasa realizate din lemn - troite miniaturale, pistornice, cruci de mana.

Scopul manifestarii vizeaza promovarea mestesugurilor traditionale specifice acestei perioade, incercandu-se cunoasterea semnificatiilor inglobate in tehnica si simbolistica lor.

Sursa: comunicatul de presa

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.