eveniment
Data: 
7 Nov 2013 - 18:00
14 Nov 2013 - 18:00
21 Nov 2013 - 18:00
5 Dec 2013 - 18:00
12 Dec 2013 - 18:00
16 Jan 2014 - 18:00
23 Jan 2014 - 18:00
8 May 2014 - 18:00
Loc: 
Casa Dosoftei
stats
Adresa: 
str. Anastasie Panu, nr. 54

Salonul de Literatura Zero+ reloaded

Poate ca timp de un an, unii dintre noi si-au mai gasit scuze pentru a nu ajunge la intalniri. Ca o fi fost ceva legat de timp sau de vreme, ca o fi fost putin trac, ca n-or fi aflat la timp – de acum incolo ar fi cazul sa nu ii mai credem, iar asta pentru ca Salonul de Literatura Zero+ revine de joi, 7 noiembrie, intr-o formula improspatata. Ora stabilita este 18:00, iar locul, Casa Dosoftei.

Daca aceiasi oameni care nu au ajuns pana acum la Casa Dosoftei se intreaba cine a luat parte constant la atelierul literar, numele profesorului si prozatorului Mirel Cana este printre primele care ies in fata. Nu intamplator, insa. In anii `90, acelasi Mirel Cana conducea un alt Salon de Literatura ce mobiliza mintile creative ale perioade. Greu de crezut ca nu ati auzit de Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Florin Lazarescu, Bogdan Cretu, Doris Mironescu, Savatie Bastovoi, Marius Marian Solea, Emil Munteanu, Lucian Parfene, Serban Axinte, Ioan Raducea, nume din condica participantilor, care au validat calitatea discutiilor din cadrul intalnirilor.

Ca a intervenit o sistare a activitatii este, desigur, un lucru descurajant, dar ca proiectul a fost reluat in 2012 demonstreaza faptul ca si contextul cultural a devenit favorabil. Reviste precum Timpul, Alecart si Zon@ Literara au salutat initiativa, la fel cum si Muzeul Literaturii Romane si-a exprimat dorinta de a sustine in mod concret ideea care mobilizeaza grupul din spatele Salonului Zero+.

„In noua formula a salonului ne-am gandit sa pastram elementele de traditie, invitand la sedinte vechi cenaclisti dar, in acelasi timp, propunem realizarea unei legaturi alchimice intre generatii prin intalnirea cu scriitori in cadrul unor lansari de carte si lecturi publice sau alte evenimente conexe.”, spun organizatorii.

Noul val literar, particularizat prin ceea ce inseamna Generatia 2000+, este astfel adus in centrul atentiei, ceea ce e si firesc, Salonul de Literatura Zero+ avandu-i ca public tinta pe tinerii scriitori si pe cei interesati de maniera lor de exprimare.

Daca, printre altele, in prima editia a Salonului au citit poezie, proza, dramaturgie peste 40 de tineri autori din Iasi, Suceava, Botosani, Bucuresti, Pitesti, Constanta, Sibiu, Ploiesti etc. si au fost invitati sa isi lanseze cartile 16 scriitori consacrati, iata care este planul pentru cel de-a doilea an: „Noua serie isi propune sa abordeze o atitudine mai interactiva prin folosirea mijloacelor media (internet & tv) iar, pe de alta parte, crearea unor ateliere tematice de scriere creativa, precum si crearea unui nucleu in ceea ce priveste zona criticii literare.”.

Si cum acest lucru nu se poate verifica decat pornind de la o situatie concreta, Mirel Cana si Paul Gorban, moderatorii obisnuiti ai Salonului, i-au invitat pe Cristina Alexandrescu si Bodgan Lucian Gutu sa isi citeasca textele la prima intalnire din aceasta toamna.

Cristina Alexandrescu va veni cu oferta lirica a serii. La 20 de ani, scrie poezie si publicistica si este studenta la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi.

Bogdan Lucian Gutu, invitat ca prozator, s-a nascut in anul 1989. Scrie, insa, si poezi si colaboreaza cu cateva reviste literare: "Arcasul” (2000-2002), “Adevarul literar” (2004-2006), “Horizont literar contemporan” (2012-2013). Este student al Universitatii George Enescu din Iasi, sectia Teatrologie si are in lucru un volum de debut intitulat Povestiri ignobile

 

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.