- 2023
Vineri, 9 noiembrie, de la ora 18:30, tranzit.ro/ Iasi ii invita la dialog pe artistul Matei Bejenaru si pe criticul de arta si teoreticianul Cristian Nae. Intentia tranzit.ro/ Iasi este aceea de a initia o discutie asupra practicii unor institutii de arta de a comanda lucrari noi de arta contemporana de la artisti desemnati de acele institutii. Discutia va analiza aceasta practica, in context local si international, avand ca studiu de caz proiectul: Despre frumusete: construind un darkroom…
In urma unui concurs de proiecte organizat in 2011 de Centrul de Arta Kettle's Yard din Cambridge, artistul iesean Matei Bejenaru a fost selectionat, alaturi de Matthew Darbyshire, Lorna Macintyre si Jeremy Millar pentru a realiza un proiect personal in cadrul programului 2012-2013 Associate Artists.
Este proiectul meu “intarziat” tehnologic, de recuperare utopica a unei platforme tehnologice pe cale de disparitie, proiect a carui frumusete si expresie formala isi are sursele in nobletea, rafinamentul si generozitatea proiectului de o viata al lui Jim Ede. Poetic e si faptul ca un artist din Est, dintr-o tara fara traditie tehnologica, construieste o platforma tehnologica “intarziata” in tara revolutiei industriale, donand primele sale echipamente fotografice cu ajutorul carora s-a initiat in fotografie. Astfel, transferul tehnologic clasic Vest-Est, este inversat printr-unul metaforic, poetic, Est-Vest. (Matei Bejenaru, 2011)
Dialogul pune in discutie teme precum traducerea interculturala (inteleasa si ca translatie intermediala) si decolonizarea, acceptiunea tehnologica a modernitatii si regimul temporalitatii care o insoteste (pornind de la ipoteza existentei multiplelor modernitati cu viteze diferite de dezvoltare), caracterul relational al obiectului artistic (opus valorii sale de expunere si fetisismului marfii). Nu in ultimul rand, vom vorbi despre situatia artistului ca performer si despre dimensiunea existential asumata a proiectului, care permite o reflectie asupra formarii artistului contemporan in Romania, a situarii sale in raport cu scena de arta contemporana si a dimensiunii critic pedagogice a acestui proiect, inscrisa in mai larga “turnura educationala” din arta contemporana (Cristian Nae, 2012).
Matei Bejenaru, artist vizual care traieste si activeaza in Iasi, preda fotografie si arta video la Universitatea de Arte „George Enescu”. Este membru fondator al Asociatiei Vector din Iasi si director al Bienalei de Arta Contemporana Periferic (1997 - 2008). A participat, printre altele, in expozitii de grup la: Level 2 Gallery, Tate Modern, Londra (2007) si Bienala de la Taipei (2008). Intre noiembrie 2010 si iulie 2011, proiectul sau exprimental de muzica corala, Cantece pentru un viitor mai bun, a fost prezentat la The Drawing Room si Tate Modern (Turbine Hall) la Londra, Western Front la Vancouver, Kunstlerhaus Buchsenhausen, Innsbruck. Intre 2011 si 2012, Matei Bejenaru a fost profesor invitat la Université du Québec à Montréal. Incepand cu 2012, el este artist asociat la Centrul de arta Kettle’s Yard din Cambridge, Marea Britanie.
Cristian Nae este critic de arta si teoretician, in prezent lector dr. la Universitatea de Arte G. Enescu din Iasi. Este fost bursier NEC si Getty-NEC al Colegiului Noua Europa din Bucuresti si cercetator postdoctoral la UAGE Iasi. Este, de asemenea, fost editor al revistei Vector (2006-2008) si este colaborator sau membru in colegiul de redactie al mai multor reviste (IDEA, ARTA, Artmargins). Domeniile sale de interes cuprind estetica, istoria artei contempoane (indeosebi in Estul Europei), studiile culturale si vizuale.
In acelasi timp, va reamintim ca in spatiul galeriei tranzit.ro/ Iasi, mai puteti vedea pana la data de 25 noiembrie 2012, expozitia INVATA-MA, ALINTA-MA cu lucrari ale artistilor: Andrea Faciu, Eleni Kamma, Rachel Koolen, Nono Pessoa si George Doros.
sursa: tranzit.ro