- 2261
Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului (CSCP) in parteneriat cu Editura Polirom, Societatea de Studii Istorice din Romania (SSIR), Fundatia Konrad Adenauer, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi organizeaza lansarea lucrarii Istoria comunismului din Romania. Volumul II: Documente Nicolae Ceausescu (1965-1971), Iasi, Editura Polirom, 2012. Editat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu si Armand Gosu, volumul a fost publicat sub egida Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.
Evenimentul va avea loc miercuri, 21 noiembrie 2012, orele 17.00, in Corpul H (Casa Catargi), sala H1, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (Bd. Carol I, nr. 11). Participa dr. Catalin Botosineanu (Serviciul Judetean Iasi al Arhivelor Nationale), dr. Andi Mihalache (Institutul de Istorie “A. D. Xenopol” din Iasi), dr. Dorin Dobrincu (Institutul de Istorie “A. D. Xenopol” din Iasi) si conf. univ. dr. Armand Gosu (Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti). Modereaza conf. univ. dr. Lucian Leustean (Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi).
Lucrarea reprezinta al doilea volum al anexelor Raportului final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Cele 102 documente provin din fosta Arhiva a CC al PCR si de la Consiliul de Ministri, detinute de Arhivele Nationale ale Romaniei, si din Arhivele fostei politii politice, administrate de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Ele acopera perioada martie 1965 – decembrie 1971 si sunt, in marea lor majoritate, inedite. Documentele ofera informatii importante despre preluarea si consolidarea puterii lui Nicolae Ceausescu, inceputurile cultului personalitatii acestuia, relatia conducerii PCR cu Securitatea si Militia, reideologizarea sistemului, vizibila in raporturile cu cultele, cultura, tineretul, intarirea pozitiei partidului in toate domeniile, reactivarea rolului nomenclaturii si activistilor. Nu lipsesc documente privind relatiile cu URSS si cu alte tari comuniste, dar si cu statele occidentale, diferenta intre discursul deschis, public, si cel din sedintele institutiilor si organizatiilor partidului-stat.
Pentru informatii suplimentare: Ovidiu Mihaiuc, Secretar CSCP – tel. 0723.339.254.
*Volumul poate fi cumparat online cu un pret redus de aici, sau in varianta ebook.