eveniment
Data: 
11 Dec 2013 - 18:30
Loc: 
Centrului Cultural German - sala Bertolt Brecht
stats
Adresa: 
Str. Lascar Catargi nr.38

Jacob Grimm - lingvist si filolog

Pe 11 decembrie de la ora 18.30, Centrul Cultural German Iasi va invita la conferinta „Jacob Grimm - lingvist si filolog” sustinuta de prof.univ.dr. Eugen Munteanu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi). Evenimentul va avea loc la sediul Centrului Cultural German, in sala Bertolt Brecht.

Conferinta face parte din seria de manifestari dedicate Fratilor Grimm in aceasta perioada, in care se inscriu si expozitia „Lumea Basmelor” si spectacolul de teatru Muzicantii din Bremen”.

Cunoscut marelui public mai ales ca autor, alaturi de fratele sau Wilhelm Grimm (1786–1859), al celebrei culegeri de basme populare germane, Jacob Grimm (1785 – 1863) a fost deopotriva si un important filolog si lingvist, contribuind in mod decisiv, prin opera sa, la procesul de nastere a lingvisticii stiintifice moderne.

Profesor de lingvistica si filologie al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, domnul Eugen Munteanu va prezenta mai intai principalele lucrari de lingvistica ale marelui invatat german, dictionarul limbii germane (Deutsches Wörterbuch, inceput in anul 1838) si gramatica limbii germane (Deutsche Grammatik, 4 volume, 1819-1837), veritabile modele pentru opere similare elaborate in alte culturi europene. In partea a doua a conferintei va fi prezentata succint esenta conceptiei filosofice si lingvistice a lui Jacob Grimm, asa cum se contureaza aceasta in micul tratat despre originea limbajului (Über den Ursprung der Sprache, 1851), a carui versiune romaneasca a fost publicata de Eugen Munteanu in anul 2001.

Sursa: comunicatul de presa

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.