eveniment
Data: 
27 Nov 2015 - 17:00
Loc: 
Muzeul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”
stats
Adresa: 
Str. Titu Maiorescu, nr. 12

O cetate fara cetateni? Romania Mare de la Alba Iulia la Grivita

Vineri, 27 noiembrie 2015, incepand cu orele 17.00, la Muzeul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, Societatea de Studii Istorice din Romania (SSIR), Centrul Cultural German din Iasi si Muzeul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi organizeaza conferinta O cetate fara cetateni? Romania Mare de la Alba Iulia la Grivita, sustinuta de dr. Florian Kührer-Wielach.

Dr. Florian Kührer-Wielach a studiat istoria si romanistica la Universitatea din Viena si Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. In anul 2013 si-a sustinut doctoratul la Universitatea din Viena, iar in prezent este director la Institutul pentru Cultura si Istoria Germanilor din Europa de Sud-Est din München. Domeniile sale de interes sunt: istoria Europei de Sud-Est in epoca moderna si contemporana; istoria Romaniei; nationalism si minoritati etnice. Este autorul cartii Siebenbürgen ohne Siebenbürger? Zentralstaatliche Integration und politischer Regionalismus nach dem Ersten Weltkrieg, München, De Gruyter Oldenbourg Verlag, 2014.

Conferinta va fi urmata de o discutie, moderata de dr. Ovidiu Buruiana, privitoare la formarea Romaniei Mari in 1918 si la procesele de integrare a Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei si Banatului. Prezentarea si dezbaterile vor avea loc in limba romana.

In discursul istoriografic majoritar, unirile din primavara-toamna anului 1918 sunt lecturate ca rezultat al unui proces istoric necesar. Dar societatea romaneasca de dupa razboi ingloba comunitati etnice diferite ca traditie, cultura, educatie, mentalitati. Romania Mare trebuia construita nu numai din punct de vedere politic sau economic, ci si cultural sau identitar. 

Discutia pe care o propunem pleaca de la mai multe intrebari: A existat un proiect de societate care sa ofere consistenta ideii de Romania Mare? Care au fost politicile amorsate pentru integrarea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului si „partilor unguresti”? Cat de eficiente au fost acestea? Care a fost raspunsul comunitatilor definite drept minoritare din perspectiva Centrului?

Societatea de Studii Istorice din Romania, initiatoarea dezbaterii, este o asociatie profesionala infiintata in 2003 de un grup de cercetatori ieseni care isi propune sa promoveze valorileistoriografiei occidentale moderne si sa militeze pentru respectarea criteriilor academice universal acceptate. 

Pentru informatii suplimentare: Ovidiu Buruiana – tel. 0740361079.

Sursa: comunicatul de presa

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.