- 2074
Universitatea de Arte “George Enescu” in parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” va organiza vineri, 7 decembrie 2012, de la ora 12:00, o dezbatere cu public cu titlul Partizani sau adversari ai Noului Cinema Romanesc. Evenimentul va avea loc in Sala Studio Teatru a Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi.
Evenimentul va fi urmat de lansarea volumului 2 al cartii O istorie subiectiva a tranzitiei filmice de Valerian Sava si de o sesiune de acordare de autografe de catre autor.
La dezbatere vor participa istoricul Mihai Dorin, scenaristul Florin Lazarescu precum si cadre didactice si studenti ai Facultatii de Teatru din cadrul Universitatii de Arte respectiv ai Sectiei de Jurnalistica a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”.
Elev la liceele “Nicu Gane” din Falticeni si apoi la Liceul Internat “Costache Negruzzi” din Iasi, student la Facultatea de Litere si apoi la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, criticul si istoricul de film Valerian Sava si-a inceput activitatea publicistica de specialitate inca din studentie (in 2013 se vor implini 60 de ani), dar a debutat editorial tarziu, cu primul volum din Istoria critica a filmului romanesc contemporan – carte stopata si cu manuscrisul desfigurat de cenzura in anii ’80, apoi reconstituita si dezvoltata de autor de-a lungul anilor ’90, cand era cadru didactic asociat la Universitatea publica de resort – tiparita abia in 1999.
Cartea O istorie subiectiva a tranzitiei filmice, cu subtitlul Al Patrulea Val, restauratia mediocrata si refondarea cinemaului romanesc, din care au aparut in 2011-2012 primul si al doilea volum, este continuarea pe orbita actualitatii a unui demers care, dupa cum apreciaza Stefan Oprea pe coperta IV a ultimei aparitii, face din Valerian Sava “cel mai temeinic, mai onest si mai angajat critic si istoric al domeniului”.
Sursa: Ziarul de Iasi