eveniment
Data: 
24 May 2013 - 17:00
Loc: 
UAIC, Corpul H (Casa Catargi), Sala H1
stats
Adresa: 
Bd. Carol I, nr. 11

Rolul religiei in prabusirea comunismului

Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului (CSCP) in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), Fundatia Konrad Adenauer si Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va invita la conferinta Rolul religiei in prabusirea comunismului, sustinuta de Rev. Canon dr. Michael Bourdeaux. Evenimentul va avea loc vineri, 24 mai 2013, orele 17.00, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in Corpul H (Casa Catargi), Sala H1.

Michael Bourdeaux este Canon Emeritus al Bisericii Angliei, specialist in istoria Rusiei si in chestiuni religioase. Dupa ce a studiat in URSS, in anii ’50, si-a dedicat viata cercetarii situatiei crestinilor din tarile comuniste. In acest scop a si fondat, in 1969, Centre for the Study of Religion and Communism, devenit apoi cunoscut sub numele de Keston College sau Keston Institute. Stabilindu-si sediul la Oxford, Marea Britanie, asadar intr-un binecunoscut loc al excelentei academice, institutul s-a remarcat prin cercetarile facute de o echipa care lucra profesionist, in acelasi timp neascunzandu-si empatia cu crestinii persecutati in tarile comuniste, in special cu cei din URSS si din estul Europei. Cum s-a spus, cu indreptatire, Keston Institute a devenit „vocea celor fara voce”. In timp si pentru sustinerea activitatilor specifice, dar si pentru prezervarea surselor, a datelor istorice, a marturiilor s.a.m.d. s-a constituit o arhiva impresionanta, o biblioteca bine dotata, au fost publicate carti si a fost editata o revista (Religion in Communist Lands, din 1973; in 1992 si-a schimbat numele in Religion, State and Society), devenite de referinta pentru intelegerea problemelor religioase in tarile aflate sub dominatia totalitarismului de esenta marxist-leninista. Putini oameni au facut atat de mult pentru informarea opiniei publice occidentale despre viata crestinilor din tari care pareau uitate si pentru sustinerea libertatii relligioase in acele spatii lipsite decenii la rand de libertati, intr-un timp in care nu multi credeau ca regimurile comuniste vor avea un sfarsit.

Rev. Michael Bourdeaux a publicat numeroase carti si articole. Dintre volumele sale amintim: Opium of the people: the Christian religion in the USSR (1965), Religious Ferment in Russia: Protestant opposition to Soviet policy (Macmillan, 1968), Faith on Trial in Russia (Hodder&Stoughton, 1971), Risen Indeed: Lessons in Faith from the USSR (Darton, Longman and Todd, 1983), Gorbachev, Glasnost & the Gospel (Hodder& Stoughton, 1990), The Gospel’s Triumph over Communism (1991) etc. Pentru activitatea sa, rev. Bourdeaux a primit in 1984 prestigiosul Premiu Templeton.

Pentru informatii suplimentare (CSCP): Dorin Dobrincu (tel. 0724.586.106) si Ovidiu Mihaiuc (tel. 0723.339.254).

Sursa: comunicatul de presa

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.