eveniment
Data: 
24 Jan 2014 - 11:00
24 Jan 2014 - 17:00
25 Jan 2014 - 17:00
Loc: 
UAIC/ Libraria Carturesti/ Casa Bals
stats

Saptamana memoriei - editia a VI-a

In zilele de 24 si 25 ianuarie 2014 va avea loc cea de-a VI-a editie a „Saptamanii memoriei”, eveniment prin intermediul caruia Institutul Francez din Iasi isi propune sa extinda semnificatia „Zilei memoriei Holocaustului si a prevenirii crimelor impotriva umanitatii” (27 ianuarie).

Invitatii acestei a sasea editii de la Iasi (Carol IANCU, Alexandru ZUB, Alexandru Florin PLATON si Michaël IANCU) propun o prima zi de conferinte si dezbateri care vor avea ca subiect istoria Holocaustului in Romania si in Europa, fiind abordat de asemenea subiectul istoriei comunitatii evreilor din Iasi, prea putin cunoscuta publicului larg.

Violoncelista Sarah IANCU si pianistul David BISMUTH vor completa editia din acest an a „Saptamanii memoriei” cu un program de muzica clasica evreiasca. Altfel spus, evenimente care au un numitor comun, acela al (revalorizarii) memoriei.

Programul evenimentului

Vineri, 24 ianuarie

Ora 11.00 (Centrul de Istorie a Evreilor si Ebraistica „Dr. Alexandru Safran”, Sala I.1): Masa rotunda: „Holocaustul in Romania si in Europa. Istorie si memorie”

Carol IANCU: „Ambasadorul francez Jacques Truelle si lupta pentru apararea drepturilor evreilor in Romania in timpul Shoahului”

Alexandru ZUB: „Secolul XX: abordari istoriografice”

Alexandru-Florin PLATON: „Istorie si memorie: o coabitare dificila. Cazul romanesc”

Michaël IANCU: „«Dreptii intre popoare» in Franta: exemplul regiunii Hérault”

Eveniment organizat in parteneriat cu Centrul de Istorie a Evreilor si Ebraistica „Dr. Alexandru Safran” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Ora 17.00 (Libraria Carturesti Palas)

Dezbatere: „Istoria comunitatii evreilor din Iasi: o necunoscuta?”

Invitati: Carol IANCU, Alexandru ZUB, Alexandru-Florin PLATON, Michaël IANCU

Moderator: Ovidiu MIHAIUC

Eveniment televizat

Sambata, 25 ianuarie

Ora 17.00 - Casa Bals (de langa Filarmonica Moldova Iasi): Sala „Eduard Caudella”, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi

Concert de muzica clasica evreiasca cu Sarah IANCU (violoncel) si David BISMUTH (pian)

Din program: HALPHEN, NIN-CULMELL, ACHRON, ACHRON, ALKAN, MILHAUD, RAVEL, LAKS, BLOCH, ALGAZI, ULMANN, SOSTAKOVICI, BRUCH

Eveniment organizat in parteneriat cu Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi.

Intrarea este libera in baza unei invitatii care poate fi procurata de la Institutul Francez Iasi si de la Libraria Carturesti Palas.

Sursa: pagina facebook

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.