eveniment
Data: 
26 Feb 2016 - 17:00
Loc: 
BCU - Sala B.P. Hasdeu
stats
Adresa: 
str. Pacurari nr.4

Scriitorul lunii februarie – Catalin Mihuleac

Asociatia Studentilor Jurnalisti din Iasi (ASJ) continua seria de intalniri cu „Scriitorul lunii”. Intalnirile fac parte din campania „Sezi bland si citeste”, care a inceput in anul 2013 in mediul online si offline. Campania are ca scop promovarea lecturii si a scriitorilor contemporani in mediul studentesc iesean si nu numai. In acest sens, in cadrul celei de-a II-a editii a evenimentului „Scriitorul lunii”, invitat special este scriitorul Catalin Mihuleac. Scriitorul iesean se va intalni cu studentii de la Jurnalism si cu cititorii din Iasi vineri, 26 februarie, in Sala „B.P. Hasdeu” din incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU Iasi). Evenimentul va incepe la ora 17.00, iar intrarea este libera in limita locurilor disponibile in sala. 

„America de peste pogrom” – romanul din centrul noii literaturi contemporane din Romania

Intalnirea va fi moderata de jurnalistul Andrei Giurgia si se vor pune in discutie teme ca: omul din spatele cartii, relatia scriitorului cu jurnalistii si criticii literari. De asemenea, se va dezbate necesitatea sustinerii media in cadrul promovarii operelor literare contemporane, la care sunt invitati si jurnalistii locali dedicati domeniului cultural. Discutia se va indrepta, in special, spre cel mai nou roman al lui Catalin Mihuleac – America de peste pogrom, care a aparut la Cartea Romaneasca in 2015.

Odata cu intalnirea dedicata scriitorului si romanului, vom mentiona date importante pentru Iasi, Romania si istoria trista legata de evrei, (care deseori a fost „omisa” in manualele si la orele de istorie):

 • In 2016 se comemoreaza 75 de ani de la Pogromul din Iasi.
 • In 2016, Romania a preluat Presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului.

Despre informatii referitoare la pogromul de la Iasi, recomandam site-ul specializat www.pogromuldelaiasi.ro

Teme propuse spre dezbatere, pe baza romanului America de peste pogrom:

 • Paralelismul dintre doua lumi
 • Tranzitia nativitatii. Nostalgia sufletelor second-hand
 • Lume la „mana a doua”
 • Transpunerea trecutului in prezent
 • Evreii si restul lumii
 • Istoria ascunsa a pogromului
 • America, poarta spre o lume mai buna

 • Catalin Mihuleac, cunoscut publicist, autor de articole si pamflete in diverse publicatii din Iasi si din Romania, precum Romania literara, Timpul, Convorbiri literare s.a. A debutat ca scriitor in anul 1995, cu povestirea Universitatea Matilda in revista Timpul. Scriitorul are o teza de doctorat bazat si legat pe jurnalism, ca o „datorie” platita tineretii sale ziaristice: Pamfletul si tableta. Jurnalism sau literatura? (lucrare publicata la Editura Universitatii „Al.I.Cuza” din Iasi, in anul 2009).

 • Despre proiect

Proiectul „Scriitorul lunii” este gandit in termenii sustinerii si promovarii operelor iesene, invitand publicul cititor si studentii de la Jurnalism la intalnirea cu principalii creatori ai literaturii din „dulcele targ al Iesilor”. Unul dintre principalele motive care ne determina sa realizam acest proiect, se datoreaza faptului ca, in prezent, promovarea lecturii este sustinuta mai mult online, iar noi vrem sa readucem lectura si beneficiile ei in offline, precizeaza initiatorii evenimentului, membri ai ASJ.

Evenimentul va avea o periodicitate lunara si este realizat cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iasi.

Sursa: comunicatul de presa

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.