eveniment
Data: 
26 Nov 2013 - 19:30
Loc: 
Galeriile de arta „Pod Pogor”
stats
Adresa: 
Str. Pogor

Semnificatiile si originea Craciunului

Marti, 26 noiembrie, de la ora 19:30, la Muzeul Literaturii Romane Iasi, Cristian Badilita va sustine o scurta conferinta legata de „Semnificatiile si originea Craciunului”. Tema conferintei este legata de expozitia „Poeme pentru pasari si extraterestri”, ce va fi vernisata la ora 19:00 si va putea fi vizitata in perioada 26 noiembrie – 31 decembrie (marti-duminica, interval orar: 10:00-17:00). Deschiderea va fi realizata de cunoscutul colectionar de arta iesean, dr. Hortensiu Aldea. 

Expozitia „Poeme pentru pasari si extraterestri” este inspirata din teologie, arta plastica si realitatea inconjuratoare si organizata in jurul ideii ca textul poetic poate imbraca diferite forme.

Cristian Badilita este un cunoscut istoric, doctor al Universitatii Paris IV-Sorbonne, autor a peste patruzeci de volume de studii, eseuri si poeme, coordonator al fundamentalei traduceri a Septuagintei. Referitor la expozitia din Iasi, Cristian Badilita declara: „Iasiul nu putea lipsi din circuitul expozitiei „Poeme pentru pasari si extraterestri”. Expozitia este una de… poezie. Nu iau painea de la gura pictorilor, ci incerc sa aduc o farama de cozonac la gura poetilor. Iar daca la Iasi nu sunt poeti, atunci unde sunt? Expozitia este una modulabila, in functie de inspiratie, de capriciile personale, de starea vremii, dar si de public.”.

Despre lucrarile expuse, criticul Alex Stefanescu scrie: „Cu inventivitatea lui inepuizabila, C. Badilita mereu ne ia prin surprindere. Sirurile de cuvinte, scrise in culori aprinse, desprinse parca din tablourile lui Chagall, devin contururi de frunze, de melci, de vehicule sau de himere. Iti vine greu, dupa vizitarea acestei expozitii, sa te mai intorci in lumea prozaica de afara.”

Sursa: muzeulliteraturiiiasi.ro

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.