eveniment
Data: 
23 Nov 2012 - 18:30
Loc: 
Tranzit.ro/ Iasi
stats
Adresa: 
B-dul Primaverii nr. 2, et. 7 (Cladirea IASITEX)

Young Artists Teaching Art

Vineri, 23 noiembrie 2012, tranzit.ro/ Iasi va invita la o discutie cu Lavinia German, Oana Maria Nae si Dumitru Oboroc, trei tineri pedagogi care, dupa terminarea studiilor de arta, au ales sa predea arta sau istoria si teoria artei in diferite departamente ale Universitatii de arta “George Enescu” din Iasi. Young Artists Teaching Art incearca o cartografiere a posibilelor traiectorii profesionale ale acestor artisti tineri, interesati de practicile contemporane din arta, precum si relevarea modului particular in care fiecare dintre acestia negociaza ponderea rolului de artist si a celui de pedagog in viata sa. In plus, prezentarile acestor artisti/ pedagogi vor cauta sa imagineze si sa descrie viitorul scolii de arta la care activeaza. 

Young Artists Teaching Art incheie prima serie de evenimente saptamanale, initiata de tranzit.ro/ Iasi ca raspuns la necesitatea aparitiei unei platforme simple de comunicare*, pentru diversi artisti ce sunt activi pe scena artei contemporane din Iasi [tranzit.ro/ Iasi este si singura institutie de acest tip ce poseda spatiul precum si capacitatea organizatorica si financiara de a sustine o astfel de platforma]. 

Prin organizarea acestor prezentari, tranzit.ro/ Iasi a incercat a regrupa si recapitaliza eforturile acestor artisti/teoreticieni de a actiona in context local sau in diferite alte contexte. 

Intentia principala a fost aceea de a evidentia si inventaria diversele posibilitati - viabile economic - de a initia, sustine, finanta si dezvolta o practica artistica/teoretica in context local, national si international. Criteriul viabilitatii economice a fost folosit datorita convingerii ca modalitatile de finantare ale artistilor (si respectiv ale lucrarilor de arta) se gasesc reflectate, uneori difuz si alteori clar in practicile artistice si respectiv in modul specific de articulare practica a fiecarui proiect. 

Cateva mecanisme de finantare asupra carora ne-am concentrat in cursul acestei serii de prezentari au fost: auto-organizarea si finantarea din mediul academic britanic ce permit dezvoltarea unei institutii experimentale necomerciale (Vlad Morariu), finantarea ca urmare a unor aplicatii la concursuri de proiecte (Daniela Palimariu & Luminita Apostu), auto-organizarea si autofinantarea (Satellite), auto-organizarea si finantarea unui proiect de arta in urma unui concurs organizat de o institutie de arta britanica (Matei Bejenaru), auto-organizare si finantare prin comanda unui proiect de arta de catre o institutie de arta (Dan Acostioaiei), auto-organizare si finantare din mediul academic romanesc (Dumitru Oboroc, Lavinia German, Oana Maria Nae)

Ca o manifestare practica a discutiei despre viitorul scenei de arta contemporana din Iasi, tranzit.ro/ Iasi ii invita mai departe pe tinerii profesori Lavinia German, Dumitru Oboroc si Oana Maria Nae sa organizeze si sa curatorieze in prima parte a anului 2013 o serie de expozitii cu tineri artisti a caror studii universitare de licenta sunt inca in desfasurare la Universitatea de Arta din Iasi. 

Contact: livia.pancu@tranzit.org

*Seria de prezentari a fost inspirata de romanul Povestasul (El hablador, 1987) al scriitorului peruan Mario Vargas Llosa in care personajul principal Saúl Zuratas calatoreste in teritoriul difuz al unei comunitati dispersate si reuseste prin povestirile sale sa functioneze ca un liant in structura memoriei colective a acelei comunitati.

Lavinia German (n. 1983) este o artista vizuala care traieste si lucreza in Iasi. In prezent, ea sustine seminariile de fotografie de la Universitatea de arte din Iasi si lucreaza la o cercetare doctorala despre strategiile reprezentarii in fotografia contemporana. Lucrarile sale artistice privesc notiunile de intimitate personala si colectiva 

Oana Maria Nae a absolvit studiile universitatii de arte G. Enescu din Iasi, Facultatea de Arte Vizuale si Design, sectia de arta murala, iar actualmente este doctorand in istoria artei si asistent universitar in cadrul aceleiasi facultati. Este interesata de mediere artistica si de arta instalatiei. A avut o rezidenta de studii in cadrul departamentului de mediere al CGAC din Santiago de Compostela (2010), a coordonat un program de mediere in cadrul Bienalei de Arta Contemporana Periferic 8 (2008) si a publicat articole in reviste de specialitate. 

Dumitru Oboroc este nascut in 1981 in Republica Moldova. Din 1996 traieste si lucreaza in Iasi, Romania. A absolvit studii universitare in domeniul artei si a reusit sa paticipe in cateva show-uri internationale de arta. Din anul 2008 lucreaza la universitatea de Arte “G.Enescu”, Iasi, sectia de sculptura, in pozitia de technician si asistent universitar. Este casatorit si are o fiica. Ultimile sale participari in cadrul unor evenimente de arta sunt: Drifting Identities - Muzeul Zemstvei, Chisinau, KSAK-Center for Contemporary Art, 2012; The Journey to The East - Museum of Contemporary Art in Kraków (MOCAK), Krakow, 2011; The Journey to The East - Arsenal Gallery, Bialystok, Poland, 2011; Critical Alienated Works, Preview Berlin - The Emerging Art Fair, Berlin. 2011.

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.