- 2019
Facultatea de Litere, Catedra de Literatura romana «G. Ibraileanu» din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va invita la Intalnirea – Dialog cu regizorul Andrei Serban, profesor, director al Oscar Hammerstein II Center for Theatre Studies. Evenimentul are loc sambata, 8 decembrie 2012, ora 11.00, in Aula Magna «Mihai Eminescu». Moderatori: Nicolae Cretu si Dragos Cojocaru. Puteti gasi cateva dintre ideile transmise la o intalnire precedenta cu Andrei Serban aici si aici.
Andrei Serban s-a nascut la data de 21 iunie 1943 in Bucuresti, fiind un renumit regizor de teatru si opera de origine romana. A absolvit in anul 1968 IATC Bucuresti, sectia Regie la clasa lui Radu Penciulescu. Debutul si l-a facut la Piatra Neamt la Teatrul Tineretului si s-a reintors la Bucuresti, remarcandu-se cu montarea spectacolului „Iulius Cezar” de Shakespeare, la Teatrul Bulandra.
Atractia lui Andrei Serban pentru teatru a inceput din clasa a VII-a cand a regizat „O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale, dupa care in clasa a XI-a a regizat „Napasta” si a jucat rolul lui Ion Nebunul. In momentul in care a dat examen la facultate a ales actoria, dar Ion Fintesteanu si Sanda Manu, simtind in el un talent mai mare decat cel de actor, l-au indrumat spre regie.
A urmat o perioada de mare efervescenta, in care Serban a inceput sa creeze, devenind copilul teatrului romanesc, imediat dupa mutarea la regie. La Teatrul Nottara a debutat cu piesa „Omul care s-a transformat in caine” dupa Osvaldo Dragun, un spectacol fara decor, complet revolutionar, fiind pentru prima data cand s-a jucat pe scena romaneasca complet fara decor. Au urmat apoi turnee la Zagreb si la Wroclaw, unde s-a intalnit cu polonezul Jerzy Grotowski, unul dintre cei mai mari regizori si teoreticieni ai secolului XX, a carui gandire a revolutionat intreaga lume teatrala.
In anul 1969, Andrei Serban a plecat spre New York, unde avea sa inceap o spectaculoasa cariera, care l-a purtat spre succese rasunatoare pe cele mai mari scene ale lumii, in compania marilor vedete din lumea teatrului si a operei. Au urmat ani de munca si multe sacrificii, avand numeroase calatorii initiatice, experimente la opera, „Trilogia greaca”, „Medeea”, „Cum va place” sau „Livada cu visini”. (sursa)