- 2172
Libraria Carturesti a initiat un proiect prin care vor aduce in fata publicului iesean cei mai importanti scriitori romani, de la concetateni precum Dan Lungu sau Teodorovici pina la Mircea Cartarescu si fratii Florian. Fireste, cu totii au mai fost pe aici, in diverse imprejurari, pentru a-si lansa o carte sau doar in trecere, insa n-au dialogat cu cititorii in ideea de a devoala cine e omul din spatele scriitorului. Ceea ce-si propune proiectul Dialoguri cu scriitori romani este sa aduca mai aproape publicul si autorii si sa schimbe imaginea elitista pe care cele mai multe dintre evenimentele literare o au, iar prima incercare are loc miercuri, 24 aprilie, de la ora 19:00, la Carturesti Palas.
Dan Lungu (n. 1969, Botosani), director al Muzeului Literaturii Romane din Iasi, este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori din noua generatie, carti ale sale fiind publicate in zece limbi: franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara, greaca si turca. A scris romane foarte bine vindute atit in Franta cit si in Germania: Raiul gainilor sau Sint o baba comunista!, ultima fiind recent adaptata cinematografic de Stere Gulea, avindu‑i ca protagonisti pe Luminita Gheorghiu, Marian Ralea si Ana Ularu si urmind sa aiba premiera pe marile ecrane in data de 23 august a.c.
Iosif Prodan (n. 1991, Iasi), va fi moderatorul intilnirii de miercuri. Din iulie 2011 este redactor articole si evenimente la AltIasi.ro iar din februarie 2013 este si intern la Evenimentul de Moldova pe postul de redactor departament Cultura. Primele experiente de moderator al unor discutii publice le-a avut la emisiunea TV Micul Ecran, gazduita de postul TV local Iasi TV Life, unde a avut invitati in platou artisti consacrati precum Anamaria Marinca sau inca tineri, precum Andrei Cozlac, Iustin Surpanelu, Marius Mitrofan. Din 2009, este si regizor de film. A realizat scurtmetraje de fictiune (Now you say you love me…, Treaz s.a.) si documentare independente (Hi, I’m Mormon! si Medisin), pentru care a obtinut si doua premii, la IIFF 2009 si 2010.
Organizatorii prezinta demersul dupa cum urmeaza: „Proiectul Dialoguri cu scriitori romani vine in contextul unei piete de carte aflata, conform cifrelor anuale, in continua scadere si pe fundalul unei societati in care lectura face parte tot mai putin din modul de viata al oamenilor. In explicarea acestei scaderi a interesului fata de carti se invoca, cel mai adesea, esecul sistemului de invatamant, rolul nociv al televiziunii, concurenta neloiala a internetului si altele, dar foarte rar se ia in calcul insuficienta promovare a lecturii, in general si a cartilor si autorilor, in special. Ceea ce propunem noi este doar una dintre numeroasele cai prin care lectura, autorii si cartile pot fi promovate intr-un mod placut si interactiv. Speram sa contribuim prin acest proiect la schimbarea imaginii elitiste pe care o au intalnirile literare in opinia unui larg segment de public si la popularizarea lor ca evenimente cu valoare sociala integrativa. Nu in ultimul rand, ne dorim ca proiectul nostru sa ajute la demararea unui dialog functional intre edituri, librarii, scriitori si public, care ar putea facilita o mai buna sincronizare intre oferta pietei de carte si cererea publicului si incuraja o mai mare implicare a jucatorilor de pe piata de carte in privinta promovarii literaturii ca bun comun.”