- 5089
Peste 200 de persoane au fost prezente simbata, 25 mai, in sala mare a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu" Iasi, la a cincea editie locala a TEDx. Tema de anul acesta a fost Improved and Inspired through Innovation (en.: Imbunatatit si Inspirat prin Inovare) si a reunit 12 speakeri in cadrul a noua teme si discursuri.
Evenimentul este deschis la ora 13:00 de catre George Buhnici, realizator TV, gazda si moderatorul editiei de anul acesta. George spune ca, asemenea „dinozaurilor, vom pieri, daca nu ne schimbam". „Incerc sa traduc in limba romana tehnologia, care-i cam aroganta in momentul de fata". Conform acestuia, doar 2% din comertul din Romania e online (158,9 milioane de euro), o cifra care trebuie sa creasca daca vrem sa facem fata contextului economic in care ne aflam. Acesta subliniaza legatura dintre „content" si „context" si spune ca cei doi parametri vor fi foarte importanti mai ales de-acum incolo pentru cei care vor ca afacerile lor sa supravietuiasca pe internet.
Urmeaza Mihai Toader-Pasti (manager de proiect la Team Bucharest) si Miodrag Popov (Manager de proiect la upTim), care au participat la Solar Decathlon Europe in 2012 cu proiectul PRISPA si urmeaza sa participe si in 2014. Acestia spun ca, daca proiecte ca ale lor vor ajunge sa fie mai raspindite, vor schimba cu timpul felul in care locuim in mediul urban. Casa propusa de ei este ca o sera, 100% eco, se alimenteaza cu energie solara, vara tine racoare si iarna cald are o suprafata utilizabila de aproximativ 80 de mp si, daca ar ajunge sa fie produsa in serie, ar costa 70.000 de euro.
Todi Pruteanu (Director PR & Corporate Affairs la Microsoft Romania) prezinta pe scurt rata de somaj in rindul tinerilor din Romania (25%, o cifra care a fost in constanta crestere in ultimii 10 ani) si coreleaza asta cu diferenta dintre programele de invatamint de la noi si ce se cere pe piata de munca, argumentind ca multi angajatori simt ca absolventii de facultate nu-s destul de pregatiti pentru a-si incepe cariera. Microsoft doreste sa vina in intimpinarea acestor tineri, asa ca Todi Pruteanu anunta in premiera programul educational de mentorship pentru tineri, care va fi lansat in aceasta toamna – un program in colaborare cu Irex si TechSoup prin care 150 de voluntari Microsoft vor tine sesiuni de mentorship in librariile publice din tara. Scopul acestora este sa-i apropie de tehnologie pe cei pasionati de tehnologie si cu timpul sa contribuie la scaderea ratei de somaj printre tineri.
Urca pe scena Gabriel Feliu si Gheorghe Panaghiu, absolventi ai Facultatii de Automatica si Calculatoare de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi" din Iasi, care fac parte din echipa Spark (alaturi de Sorin Cracana), echipa care a cistigat competitia organizata de Freescale in 2012. Acestia prezinta prototipul lor de masina care merge singura si isi amintesc cum „fiecare linie de cod a algoritmului nostru se reflecta intr-un fel sau altul in traseul masinii". In cadrul competitiei de anul trecut au facut si testul cu aceeasi masina condusa de un om, printr-un joystick, si rezultatele au fost considerabil mai slabe.
Catalin Cosoi (strateg principal de securitate in cadrul BitDefender) ne povesteste putin despre istoricul firmei si cit de repede ajungeau virusii pe vremuri in Romania, avind in vedere ca principalii producatori de virusi erau Bulgaria, Ucraina, Rusia si, pe vremea aceea, acestia se propagau prin dischete. In continuare, vorbeste despre cit de vulnerabili sintem pe Internet, mai ales ca toate informatiile despre noi sint acolo. „Cu adresa de mail si numele complet pot reconstrui 50% din CV-ul unei persoane. Iar odata ce ai postat ceva despre tine pe Internet, acolo ramine. Asteptati-va si fiti pregatiti pentru phishing, hacking si asa mai departe".
Momentul TED Global este rezervat lui Marco Tempest, un „iluzionist digital" care se foloseste de smartphone-uri in acest numar de magie.
Dan Bulucea (CEO Google Romania): Fiecare dintre noi avem acum in buzunar toata cunoasterea lumii
Dupa pauza de cafea primul speaker este Bogdan Alecu, cercetator independent de securitate. Acesta demonstreaza in fata publicului cum poti doar cu un laptop si un telefon sa creezi propria retea de telefonie mobila si a prezentat avantajele acestui lucru. De exemplu, in cazul unei calamitati, cind toate retelele sint cazute, primaria ar putea crea o astfel de retea proprie pentru a putea comunica cu cetatenii. „Pentru o raza de 30 de kilometri costurile ar fi de 5.000 de dolari, in conditiile in care o antena fixa costa vreo 15.000 de dolari si dureaza pina aduci un sit mobil. Astfel oamenii pot comunica, se pot afla numarul de oameni afectati, apelurile de urgenta pot fi folosite si dureaza doua minute sa aranjezi o astfel de retea", spune Bogdan Alecu.
Constantin Voiniciuc (elev in clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi" din Botosani care a realizat mina robotica RoboHand, premiata de Nasa) si Grigore Luisian (coordoneaza Cercul de Fizica Aplicata-Electronica, Automatizari-Robotica din cadrul Palatului Copiilor din Botosani) ne demonstreaza pe viu cum functioneaza mina robotica, controlata printr-o manusa care intii trebuie calibrata la mina care o poarta. „Poate fi controlata si wireless, poate sa invete miscarile si apoi sa le reproduca si vrem ca pe viitor s-o montam pe un robot", dezvaluie cei doi.
Urmeaza Dan Bulucea (CEO Google Romania), care vorbeste despre arta in era digitala. Tot el dezvaluie si Google Art Project, o platforma unde oricine poate vedea mii de opere de arta din intreaga lume, si vorbeste si despre proiectele Google de restaurare de arta, manuscrise vechi si partituri. „Din ce in ce mai multe muzee din lume dau importanta acestui aspect. Muzeul din Versailles are ultimele trei Sali dedicate accesului virtual. Muzeul Israelului din Ierusalim avea intr-un an un milion de vizitatori. Dupa ce si-a refacut site-ul a avut un milion de vizitatori in trei zile si jumatate. In citeva luni au venit acolo oameni din Iran, Iraq, Afghanistan, Syria, oameni care in mod normal n-ar fi ajuns niciodata acolo. Opera din Sydnei considera site-ul a opta sa scena", sint doar citeva din exemplele pe care le ofera CEO-ul Google Romania. Mai tirziu, in cadrul sesiunii de intrebari si raspunsuri, aflam tot de la el ca in curind Parcul Copou va putea fi vazut si pe Google Street View.
Dumitru Prunariu (singurul roman in spatiu): „Pamintul din spatiu e frumos, dar degradat."
Ultimul invitat este Dumitru Dorin Prunariu, cel care a ajuns in spatiu pe 14 mai 1981 cu nava spatiala Soluz-40, productie URSS, impreuna cu rusul Leonid Popov, devenind astfel primul si singurul roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic. Discursul lui se refera la activitatile cosmice si impactul lor asupra societatii. Ne vorbeste despre cum multe din dispozitivele medicale pe care le folosim azi au fost cercetate, dezvoltate si integrate pentru misiunile spatiale.
Misiunile spatiale ajuta, prin imaginile transmise, la pozitionarea centralelor eoliene, iar furnizarea de informatii de teledetectie ajuta dezvoltarea agricola. De asemenea este coordonata si planificarea utilizarii teritoriilor din mediul urban si gestionarea resurselor naturale. Si acestea sint doar citeva exemple. Dumitru Prunariu mai dezvaluie ca odata ce sistemele de ghidare european, rusesc si chinez vor fi facute compatibile unul cu altul, nu vom mai folosi trei – patru sateliti simultan pentru a ne pozitiona si ghida, ci 20, oferind o precizie mult mai fina.
Si in cazul calamitatilor naturale misiunile spatiale pot veni in ajutorul populatiei. „Cind au fost inundatiile din Moldova noi trimiteam imagini in timp real autoritatilor. Acum, ca Guvernul nu prea s-a folosit de ele, e problema lor, dar noi ne-am facut datoria", povesteste astronautul.
„Pina acum ne-am obisnuit sa ne uitam dinspre Pamint inspre cer. Acum ne uitam din afara asupra planetei si o intelegem mai bine", este ideea cu care acesta paraseste scena.
Etichete:
- TEDx Iasi 2013
- Improved and Inspired through Innovation
- conferinta
- Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu”
- George Buhnici
- Mihai Toader-Pasti
- Miodrag Popov
- Todi Pruteanu
- Gabriel Feliu
- Gheorghe Panaghiu
- Catalin Cosoi
- Marco Tempest
- Bogdan Alecu
- Constantin Voiniciuc
- Grigore Luisian
- Dan Bulucea
- Dumitru Dorin Prunariu