eveniment
Data: 
6 Jun 2013 - 11:00
Loc: 
Academia Romana (Filiala Iasi) - Sala Mica
stats
Adresa: 
B-dul Carol I, Nr.8

Zilele „B. Fundoianu – Benjamin Fondane” la Iasi

Iasul gazduieste Zilele B. Fundoianu – Benjamin Fondane in zilele de 5 si 6 iunie 2013, eveniment organizat de Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Muzeul Literaturii Romane Iasi, Academia Romana Filiala Iasi, Institutul de Filologie Romana „A. Philippide” si Institutul Francez Iasi.

Pe parcursul celor doua zile va avea loc o serie de activitati culturale. Astfel, miercuri, 5 iunie, de la ora 18:00, la Institutul Francez Iasi, va avea loc lansarea cartii B. Fundoianu – Benjamin Fondane: o noua lectura (Michael Finkenthal, Claire Gruson, Roxana Sorescu). Lansarea cartii va fi precedata de prezentarea filmului documentar Benjamin Fondane – Iasi, Paris, Auschwitz, realizat de Andreea Stiliuc.

Joi, 6 iunie, la ora 10:00, pe locul casei in care s-a nascut B. Fundoianu (Str. Ghica Voda, Iasi), se va dezveli o placa memoriala.

Evenimentul se va incheia joi, la ora 11:00, la Filiala din Iasi a Academiei Romane, cu o Masa Rotunda (in memoriam Leon Volovici), B. Fundoianu, la confluenta a doua culturi, a carei moderator va fi Michael Finkenthal (Baltimore, SUA). Participa: Camelia Craciun, Claire Gruson, Ovidiu Morar, Petre Raileanu, Hanna Volovici si Remus Zastroiu.

***

Scriitor evreu nascut in Romania, Benjamin Fondane, deja recunoscut in tara sa, se stabileste la Paris la varsta de 25 de ani. Poet, ganditor, dramaturg si cineast, cu desavarsire „modern” si atent la fenomenul avangardei, ia cu toate acestea distanta fata de influenta scoliilor, a doctrinelor si a miscarilor politice si literare, cautandu-si propria voce, ca un raspuns personal dat atat intrebarilor atemporale, cat si celor adresate de catre epoca in care a trait.

De-a lungul anilor 1930 si 1940, Fondane dialogheaza cu personalitati marcante ale timpului sau: Artaud, Bachelard, Camus, Cioran, pentru a nu da decat cateva nume. Determinanta pentru evolutia sa este intalnirea cu filozoful existentialist Lev Sestov, al carui discipol devine. Dintre prietenii sai artisti, Brancusi, Brauner sau Man Ray ne-au lasat uimitoare portrete ale lui Fonndane.
Arestat pe 7 martie 1944, este incarcerat la Drancy. Sotia sa reuseste sa-i obtina eliberarea, insa refuza s-o abandoneze pe sora sa, Lina, arestata odata cu el. Deportat la Auschwitz, este asasinat intr-o camera de gazare pe 2 sau 3 octombrie 1944.

Sursa: comunicatul de presa

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.