eveniment
Data: 
28 Feb 2014 - 10:00 - 14:00
Loc: 
Sala D1 (corpul D) - UAIC
stats
Adresa: 
B-dul Carol I

Licente libere si resurse educationale deschise

Departamentul de Stiinte Politice, Relatii Internationale si Studii Europene din cadrul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice va invita sa participati la seminarul „Licente libere si resurse educationale deschise”, un atelier conceput in scopul de a oferi tuturor celor interesati (bibliotecari, profesori, studenti, cercetatori, autori) informatiile de care au nevoie pentru a valorifica resursele digitale cu acces deschis sau pentru a contribui la dezvoltarea lor. Lucrarile seminarului vor avea loc vineri, 28 februarie, intre orele 10:00 si 14:00, in sala D1 (corpul D).

Tehnologiile informatiei au schimbat in mare masura practicile sociale, fie ca avem in vedere comunicarea de masa, fie ca ne referim la modul in care sunt produse, distribuite sau apreciate valorile culturale. Din aceasta perspectiva, probabil cel mai vizibil efect al informatizarii si al cresterii accesului la resursele digitale este cel de „democratizare” a cunoasterii, in sensul ca monopolurile culturale si restrictiile referitoare la utilizarea patrimoniului cultural global sunt din ce in ce mai greu de sustinut, iar practicile traditionale ce li se asociaza sunt din ce in ce mai des contestate.

Producerea si re-producerea culturii ia forme noi, uneori prea putin intelese sau prea putin valorificate. Utilizarea resurselor educationale deschise este doar una dintre oportunitatile pe care le ofera aceasta transformare progresiva a culturii contemporane. Astazi, studentii, profesorii si cercetatorii pot audia cursurile unor universitati prestigioase, pot consulta lucrari stiintifice, pot utiliza seturi de date disponibile online, toate acestea fiind oferite publicului in spiritul principiului „accesului deschis” (open access). Totusi, putini cunosc amanuntele de ordin juridic care fac posibil acest lucru.

Invitati: Bogdan Manolea (ApTI), Nicolaie Constantinescu (ANBPR)

Moderator: Ovidiu Gherasim-Proca

Seminarul face parte dintr-o serie de evenimente publice organizate in cadrul unui program national de informare pe aceasta tema, program la implementarea caruia participa Fundatia Soros, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania.

Sursa: pagina facebook

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.