- 2394
In perioada martie – aprilie 2014, la tranzit.ro/ Iasi, vor avea loc Ateliere de lecturi creative - moduri ale cunoasterii artistice sustinute de Cristian NAE. tranzit.ro/ Iasi, Cristian Nae si participantii la ateliere se vor angaja intr-un mod foarte diferit de a privi si a construi o biblioteca de arta. Atelierele se vor tine saptamanal, timp de doua luni, incepand cu data de 8 martie 2014. Inscrierile se pot face la adresa livia.pancu@tranzit.org, incepand cu data de 4 martie 2014. Persoanele inscrise vor primi prin e-mail detalii in legatura cu desfasurarea primului atelier (de sambata, 8 martie 2014).
In ultimii doi ani, tranzit.ro/ Iasi a reusit sa adune un numar de carti – fara sa urmareasca un concept anume – pentru a crea o mica biblioteca publica legata de arta contemporana si curatoriat. Acest proces ne-a facut sa ne gandim la modul in care se formeaza bibliotecile, conform diverselor subiectivitati, si astfel am dedus ca o cale naturala de a ne creste colectia de carti ar fi ca ea sa fie conceputa in colaborare cu publicul nostru, in cadrul unor ateliere de lucru sau a altor procese de constructie, implicand periodic participarea angajata a unui anumit grup de persoane. Ne-am gandit, deci, sa invitam o persoana ale carei abilitati academice si curatoriale, precum si a carei solida cunoastere a publicului local, i-ar permite sa se implice intr-un asemenea proces, sub forma unor ateliere de lucru.
Aceasta persoana este Cristian Nae, lector dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi. Propunerea lui a fost sa organizam Ateliere de lecturi creative - moduri ale cunoasterii artistice.
„Lipsita de un produs material, discret si cuantificabil, lectura reprezinta una dintre formele de productie de cunoastere care rareori au fost privite insa drept ceea ce reprezinta, in fapt - o forma de munca abstracta, cognitiva, capabila sa scape cadrelor in care aceasta productie are loc prin caracterul sau volatil. Ce se intampla insa atunci cand lectura reprezinta o forma de cunoastere a lumii care iese din granitele disciplinare impuse de sistemul educational actual? Ce se intampla atunci cand nu mai exista experti care detin cunoasterea, ci doar moduri de curiozitate colectiva inca neformalizate in sisteme si reguli de cercetare, cand lectura nu mai reprezinta o forma pasiva si solitara de petrecere a timpului liber, ci o forma de activitate critica colectiva neinregimentata social, capabila sa configureze micro-comunitati unite prin pasiunea pentru dezbatere si dorinta de a schimba ceva? [...]
[...] Termenul de „lectura creativa” imprumuta ideea potrivit careia lectura reprezinta nu doar o forma pasiva de inregistrare a informatiei, ci o forma activa de participare la viata culturala, capabila sa negocieze si chiar sa conteste sensurile dominante intr-o anumita configuratie sociala. Investigand multiplele intersectii ale artei cu sfera sociala, el contesta separarea sferei artei de cea sociala, precum si a cunoasterii artistice de celelalte forme si practici de cunoastere. De asemenea, pornind de la capacitatea artei de a construi forme si de a materializa procese de cunoastere capabile sa conteste aceste structuri sociale, atelierul de lecturi creative isi propune sa modeleze imaginatia politica, istorica si sociala a participantilor prin intermediul unor practici de lectura critice si colective.” (Cristian Nae)
Cristian NAE este critic de arta si teoretician, in prezent lector dr. la Universitatea de Arte G. Enescu din Iasi. Este fost bursier NEC si Getty-NEC al Colegiului Noua Europa din Bucuresti si cercetator postdoctoral la UAGE Iasi. Este, de asemenea, fost editor al revistei Vector (2006-2008) si este colaborator sau membru in colegiul de redactie al mai multor reviste (IDEA, ARTA, Artmargins). Domeniile sale de interes cuprind estetica, istoria artei contemporane (indeosebi in Estul Europei), studiile culturale si vizuale.
Sursa: comunicatul de presa