- 2296
Suportis impreuna cu AltIasi.ro, Synergy si Meru Iasi - si-au propus sa adune sub umbrela Community Talks oameni, idei si energii pentru a genera, prin interactiune, o comunitate dinamica. Evenimentele vor avea loc in ultima miercuri a fiecarei luni iar structura lor implica o introducere sub forma vizionarii unui discurs Tedx. Vor urma cei doi speakeri iar la final, o sesiune interactiva de newtworking in care aveti ocazia sa cunoasteti alte minti stralucite si dornice sa faca lumea mai buna.
In deschiderea evenimentului, organizatorii ne-au si povestit cum au ajuns la aceasta initiativa: dorinta lor a fost de a facilita imbinarea dezvoltarii personale cu cea comunitara.
Community Talks 1.1. a avut ca tema “Antreprenoriatului Social” – un concept contradictoriu la prima vedere, insa o modalitate durabila de exprimare a solidaritatii, compasiunii si creativitatii oamenilor, pentru cei care au avut posibilitatea sa-l cunoasca sau curajul sa-l aplice.
Dupa ce am urmarit acest discurs Ted, au urmat invitatii care ne-au impartasit din experienta lor: Andreea Ghiban de la CUIB si Roxana Antochi de la Upside Down.
Roxana Antochi ne-a vorbit despre Upside Down, un proiect original si ecologic, ce s-a transformat intr-o afacere sociala. Ei si-au dorit sa caute un nou mod in care sa privim deseurile, asa ca au venit cu ideea de a refolosi bannere stradale uzate, camere de cauciuc si resturile de materiale textile si de a le transforma in produse noi, frumoase si utile. Cu alte cuvinte: „Upcycling”. Au castigat doua competitii de antreprenoriat social: „Social Impact Award 2012” si „Idei din Tara lui Andrei 2013” iar din 2012 au un magazin online de unde oricine isi poate cumpara portofele, genti, huse de laptop si alte accesorii cu un design viu colorat.
Din experienta impartasita de Roxana am retinut ca nu este deloc usor sa construiesti o afacere de la zero, dar ca munca si perseverenta te ajuta foarte mult. Totodata, ai mare nevoie de ajutorul prietenilor. In antreprenoriatul social mai ales, chiar nu te poti descurca singur. Este foarte important sprijinul celor din jur, sa stii ca ai pe cine te baza, chiar si atunci cand ai nevoie de un simplu sfat.
Daca in cazul joburilor obisnuite, stii ca de la 9 la 6 esti la birou, si apoi iti vezi de viata ta, antreprenoriatul social este fulltime „Cand esti antreprenor, programul de munca nu se termina la 5 sau la 6” a declarat Roxana.
Daca momentan Upside Down au un singur angajat, pe termen lung, ei isi propun sa mai angajeze alte persoane. Pentru a mentine angajamentul lor social, sunt determinati sa ofere locuri de munca persoanelor defavorizate sau cu dizabilitati.
Al doilea speaker al serii a fost Andreea Ghiban, co-manager la CUIB. CUIB (Centrul Urban de Initiative Bune) este un spatiu in care ideile creative, spiritul civic sau simpla buna dispozitie sunt incurajate si incubate. Proiectul este initiat si dezvoltat in Iasi de Asociatia Mai Bine.
CUIB-ul promoveaza un stil de viata prietenos cu mediul si ofera sansa de petrecere a timpului liber intr-un mod prin care actiunile uzuale capata semnificatie. Momentan CUIB este o cafenea-bistro ce vinde si produse. In acelasi timp, este un un spatiu de actiune si interactiune!
Ceea ce doresc ei sa ne demonstreze este ca fiecare decizie pe care o luam afecteaza comunitatea. Drept urmare, in pregatirea specialitatilor de la CUIB se folosesc doar ingrediente de sezon, cumparate de la micii producatorii locali. Una dintre cele mai indraznete idei pe care o propaga este „accesibilitatea apei”. „Apa trebuie sa fie accesibila oricui”, cred cei de la CUIB, si este absurd sa o cumperi, mai ales atunci cand este imbuteliata in sticle de platic. Asadar la CUIB, apa este din partea casei si nu are tangente cu plasticul.
Andreea a spus ca atunci cand incepi o afacere sociala, este foarte important sa ai o motivatie clara, motivatie care iti alimenteaza curajul si puterea de a continua, iar in al doilea rand trebuie sa ii cunosti foarte bine pe cei alaturi de care ai pornit pe acest drum al antreprenoriatului. Pentru viitorul apropiat, printre planurile prietenilor de la CUIB si Mai Bine se numara dorinta de livra specialitatile lor culinare la domiciliul doritorilor.
Seara s-a incheiat cu sesiunea mult asteptata de newtworking, in care publicul a avut ocazia sa discute cu speakerii si sa isi impartaseasca opiniile.
La astfel de evenimente se formeaza echipe, parteneriate si inceputuri de povesti antreprenoriale. Peste cateva luni, fiecare dintre voi, cei care cititi aceste randuri, poate veni la Community Talks in calitate de speaker pentru a ne povesti cum si-a inceput propria afacere.
Daca esti tentat sa afli mai multe despre actiunile Suportis, daca doresti sa petreci o seara de miercuri intr-un mod placut si util, daca vrei sa discuti cu oameni frumosi, care impartasesc preocupari similare, te invitam sa te alaturi comunitatii noastre venind la urmatorul eveniment aflat sub umbrela Community Talks!
P.S: Community Talks 1.2. are loc pe 26 martie, de la ora 18:00, tot la Meru. Pornind de la una dintre sugestiile participantilor de la primul eveniment, cea de-a doua intalnire numita „Happy in Iasi?” ne va provoca la discutii despre spatiul comun, posibilitati si modalitati de imbunatatire a acestuia, despre cum ne putem implica chiar noi in schimbarea aspectului orasului in care traim, despre exemple concrete de implicare in dezvoltarea urbana si in revitalizarea spatiului public.
Pentru a participa la Community Talks, inregistreaza-te aici.