- 2568
Va invitam sa scrieti un text pentru „Cartea copilariilor”! Aceasta se vrea o antologie de intamplari semnificative traite personal, de episoade relevante pentru un timp sau o epoca. O colectie de emotii si de amintiri din perioada copilariei, amuzante sau, dimpotriva, dureroase. Un compendiu al inocentei, prospetimii si spontaneitatii, al trairilor intense si a imaginatiei neingradite, al uimirilor descoperirii lumii.
In „Cartea copilariilor”, coordonata de scriitorul Dan Lungu si Amelia Gheorghita, poate scrie oricine crede ca are un episod interesant de povestit, din perspectiva copilului sau a parintelui, caci rememorarea copilariei este unul dintre cele mai frecvente, autentice si democratice acte omenesti. Talentul literar nu este obligatoriu, dar sinceritatea, da.
Asa cum spune si titlul, suntem de parere ca nu exista o copilarie standard, ci e vazuta si traita diferit de-a lungul istoriei, in spatii geografice si sociale diverse. De aceea, fiecare copilarie are ceva special si pretios nu doar pentru cel ce o traiste, ci si in context mai larg, chiar daca, poate, se refera la aceleasi lucruri: jocuri si jucarii, locuri si momente speciale, sarbatori si distractii, calatorii si tabere, prieteni, vecini si colegi, muzica si lecturi, relatiile cu fratii, parintii si bunicii, emotii si pasiuni, obraznicii si intamplari riscante, scoala, evenimentele de familie, animalele de companie, hobby-uri si multe alte lucruri.
„Cartea copilariilor” se vrea, in egala masura, o serie de documente subiective, personale, care sa vorbeasca indirect despre epoci, mentalitati sau evenimente istorice. Ele pot fi citite pentru a retrai farmecul copilariei, dar si in folosul studiilor din domeniul stiintelor sociale.
Textele, de maximum 8000 de semne, pot fi trimise pana la data de 1 martie 2015 si cele selectate vor fi publicate intr-un volum colectiv, care va aparea la o editura importanta.
Textele care sosesc pana pe data de 15 ianuarie 2015 au sansa de a intra si in revista „Dacia Literara”, a Muzeului Literaturii Romane Iasi.
Asteptam interventiile dvs. la adresa de e-mail cartea.copilariilor@gmail.com sau pe pagina de Facebook a antologiei: www.facebook.com/carteacopilariilor
PS : Pentru o mai buna intelegere a lucrurilor, este important ca din povestea dvs. sa deducem anul (sau perioada), locul in care se petrece intamplarea, precum si varsta pe care le aveati in acel moment. Puteti adauga si o fotografie din copilarie care sa ilustreze textul. In cazul in care doriti sa va pastrati anonimatul, puteti semna textul cu pseudonim.
Sursa: pagina facebook