eveniment
Data: 
29 Apr 2015 - 12:00
Loc: 
Aula Magna „Mihai Eminescu”
stats
Adresa: 
Bd. Carol I

Psihologia poporului roman. Profilul psihologic al romanilor

Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” si Centrul de Dezvoltare Personala si Formare Profesionala organizeaza miercuri, 29 aprilie 2015, de la ora 12.00, in Aula Magna „Mihai Eminescu”, conferinta „Psihologia poporului roman. Profilul psihologic al romanilor- Cum suntem? versus Cum credem ca suntem?”, sustinuta de prof. dr. Daniel David, Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca.

Conferinta este o avanpremiera a lucrarii „Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor”, care urmeaza sa apara in prima jumatate a acestui an la Editura Polirom.

Lucrarea este un tribut academic adus academicianului Constantin Radulescu-Motru si romanilor.

Conform autorului, psihologia romanilor poate fi abordata in mai multe paradigme:

  • cum suntem (profilul psihologic de suprafata);
  • cum am putea fi (profilul psihologic de adancime/potentialul pe care il avem);
  • cum credem ca suntem (autostereotipuri)?;
  • cum cred altii ca suntem (heterostereotipuri) si
  • cum vrem sa fim (modelul psiho-cultural ideal).

Conform prof. dr. Daniel DAVID, una dintre concluziile majore ale lucrarii este ca desi romanii „se cred” asa „cum nu sunt”, totusi „se cred” asa „cum ar putea sa fie”. Asadar, proiectia lor – „cum se cred” – nu reprezinta o iluzie pozitiva, ci un optimism realist. De aceea, in cazul romanilor exista o sansa foarte mare pentru dezvoltare si evolutie in directia unui model psiho-cultural ideal.

Pentru a intelege corect profilul psihologic al romanilor, autorul a analizat toate studiile de specialitate publicate pana in ianuarie 2015 pe aceasta tema si a demarat o serie de studii proprii. Totalul subiectilor care au intrat in studiile analizate (derulate in lucrare) depaseste 50000 de romani, din diverse zone ale tarii, cu varste de la 2 ani la +80 (multe analize fiind pe esantioane reprezentative national).

Sursa: uaic.ro

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.