- 2609
Departamentul de Stiinte Politice, Relatii Internationale si Studii Europene si Departamentul de Cercetare din cadrul Facultatii de Filozofie si Stiinte Social-Politice a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, organizeaza la Iasi, in perioada 10-11 Decembrie 2015, cea de-a treia editie a conferintei internationale de stiinte politice – „Dezvoltare internationala si democratizare”. Participantii interesati trebuie sa trimita un rezumat de 300 de cuvinte si un scurt CV la adresa political.science.uaic@gmail.com pana la data de 15 noiembrie 2015.
Format
Conferinta incurajeaza schimbul de idei si teme interdisciplinare intre participanti, prin contributii noi, studii de caz, abordari teoretice etc. Scopul manifestarii este acela de a sustine si incuraja dezbaterea academica, precum si de a crea retele de cercetare la nivel national intre studentii, doctoranzii sau specialistii interesati de subiectele conferintei Formatul evenimentului va cuprinde doua sectiuni distincte dedicate atat studentilor si masteranzilor, cat si una care va aprofunda temele si preocupari puse in discutie de catre doctoranzi, post-doctoranzi, cercetatori, specialisti sau cadre didactice. De asemenea, in functie de numarul participantilor, diversitatea temelor si propunerile acestora, se pot vor putea organiza paneluri si workshop-uri tematice; detaliile vor fi anuntate in timp util.
Grup tinta
Studenti, masteranzi, doctoranzi, cercetatori, specialisti in stiinte politice, relatii internationale si studii europene, sociologie, istorie, studii culturale, jurnalism, antropologie politica, geografie sociala sau politica etc.
Tematica si subiecte
Tema conferintei se circumscrie unei arii de preocupari actuale din stiintele politice, intr-un context international si regional supus unor provocari majore. Privite global, studiile de dezvoltare internationala analizeaza transformarile sociale, politice si economice implicate in dezvoltare si probleme cheie precum globalizarea, inegalitatea, saracia, relatiile de gen sau degradarea mediului. Privita la nivel regional, dezvoltarea internationala a revenit pe agenda internationala datorita unor noi zone de conflict care au destabilizat areale largi din Europa, Africa de Nord sau Orientul Mijlociu. In acest context, contributiile, analizele si observatiile dedicate unor subiecte actuale sunt binevenite. In aceeasi masura, noi abordari teoretice si metodologice privind studiile de dezvoltare internationala sunt incurajate. Atat dimensiunea teoretica, cat si cea empirica vor beneficia de o atentie sporita din partea organizatorilor.
De asemenea, procesele de democratizare au inceput sa fie o preocupare constanta pentru domeniul stiintelor politice odata cu evolutia decolonizarii si, mai ales, cu descentralizarea puterii centrale in multe state din Asia, Africa sau America de Sud, acolo unde modernitatea si consecintele ei deveneau o realitate cotidiana. Din punct de vedere istoric, studiile referitoare la tranzitia democratica nu au privit democratia ca pe un intreg coerent si singular, ci mai degraba ca un set de instrumente necesar pentru a observa diferite institutii cheie, ceea ce a dus la clivaje sociale si politice care au creat crize politice si institutionale in momente diferite ale perioadei postcomuniste. Anii 90, cu provocarile lor institutionale, civile si internationale, au adus acest subdomeniu intr-o noua paradigma, plasandu-l in zona studiilor latente, cu unele exceptii geografice. In ultimii ani, insa, pe fondul unor schimbari de regim violente sau pasnice din diferite regiuni ale globului, studiile privind democratizarea traverseaza o noua abordare.
Asadar, manifestarea incurajeaza dezbaterile privind diverse teme ce pun in discutie dimensiunea stiintifica a dezvoltarii internationale si a democratizarii, prin apelul la discutarea bazelor teoretice si metodologice ale domeniilor respective. Studiul comparativ al diferitelor fenomene circumscrise dezvoltarii si democratizarii, centrate pe analiza privind crearea, dezvoltarea si interactiunea institutiilor democratice sunt, de asemenea, incurajate. Sunt, totodata, incurajate contributiile care exploreaza temele si subiectele enuntate mai sus intr-o varietate de contexte istorice si geografice, din perspectiva stiintelor politice si umaniste.
Asteptam contributii care sa se refera la teme precum, si nu numai:
- UE si dezvoltarea internationala
- Transformari si provocari in Europa de Est
- Drumul Republicii Moldova intre democratizare si dezvoltare
- Ucraina si procesul democratic
- E-guvernare, e-participare, e-democratie
- Politici publice ca instrumente ale democratizarii si dezvoltarii
- Constitutionalism, parlamentarism si forme de guvernare
- UE: institutionalism si guvernare globala
- Revolutii si schimbari de regim in Orientul Mijlociu
- Alegeri si reforme politice in Balcanii de Vest
- ONU si procesele de democratizare
- Sisteme electorale - probleme, proiecte si reforme
- Interese si inegalitati in societatea postmoderna
- Minoritati nationale si mecanisme de participare politica
- Partide politice si grupuri de presiune ca actori ai schimbarii
- Lumea multipolara si dezvoltarea internationala
- Multiculturalism, cunoastere si educatie ca procese de democratizare
- Economie si reindustrializare in zone post-conflict
- Relatii de gen in societatea post-industriala
- Refugiati, migratie si fenomene asociate in UE
- Globalizarea si mediul inconjurator
- Noi directii teoretice in studiile de democratizare si dezvoltare
- Saracie si politici anti-saracie in Sudul Global
- Nationalism si etnicitate
- Securitate umana
- Terorism si vulnerabilitati ale lumii post-moderne
- Dezvoltare si democratie in bazinul Marii Negre
Depunerea rezumatelor
Participantii interesati trebuie sa trimita un rezumat de 300 de cuvinte si un scurt CV la adresa political.science.uaic@gmail.com pana la data de 15 noiembrie 2015.
Rezumatele trebuie sa fie scrie in format Word (doc., .docx) sau PDF cu informatii, in aceasta ordine:
a) Autor(i), b) afiliere, c) adresa de e-mail, d) titlul lucrarii, e)Rezumat.
Autorii propunerilor acceptate vor fi anuntati pana la data de 22 noiembrie 2015.
Comitetul stiintific:
Propunerile vor fi evaluate de catre un comitet stiintific, exclusiv pe baza standardelor si a meritelor academice:
Prof. dr. Nicu GAVRILUTA, Decan al Facultatii de Filosofie si Stiinte Social Politice
Conf. dr. Contiu SOITU, Prodecan activitate de cercetare - Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice, Director al Departamentului de Cercetare
Prof. dr. George POEDE, Prodecan activitate didactica - Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice
Conf. dr. Virgil STOICA, Directorul Departamentului de Stiinte Politice, Relatii Internationale si Studii Europene
Cercet. dr. Alexandru MURARU, Coordonator al proiectului conferintei
Lect. dr. Simona VRANCEANU
Lect. dr. Diana MARGARIT
Lect. dr. Ovidiu GHERASIM-PROCA
Lect. dr. Ana Maria ANDRONACHE
Lect. dr. Bogdan MIHAILESCU
Lect. dr. Corina BARBAROS
Lect. dr. Silviu GRECU
Important:
Exista posibilitatea ca lucrarile conferintei sa fie publicate intr-un volum colectiv.
Organizatorii nu percep taxe de participare. Cheltuielile de cazare si masa vor fi suportate de catre organizatori in limita fondurilor disponibile. Cheltuielile de transport nu vor putea fi decontate de catre organizatori si sunt exclusiv in sarcina participantilor.
Sursa: comunicatul de presa