eveniment
Data: 
26 Oct 2013 - 18:00
Loc: 
Arthouse Central
stats
Adresa: 
Moldova Mall, et. 6

Demonstratie de ceremonia ceaiului

Demonstratia este sustinuta la Arthouse Central in data de sambata, 26 octombrie, de la ora 18:00 de MICHIKO NOJIRI (maestra de ceai - Asociatia Urasenke Europa). Intrarea publicului in sala se face cu 15 minute inainte de inceperea demonstratiei. Locurile sunt limitate.

Ceremonia ceaiului (chanoyu, chado sau sado in japoneza) este un ritual traditional influentat de budismul Zen prin care ceaiul verde matcha – sau “roua pretioasă lichida” – este preparat intr-o maniera ceremonioasa de catre o persoana initiata si servit unui grup mic de oaspeti intr-o atmosfera linistita. In esenta sa, ceremonia ceaiului reprezinta expresia sintetica a aspectelor fundamentale ale culturii japoneze.

De mentionat este faptul ca filosofia ceaiului nu trebuie inteleasa de maniera occidentala, ca o suma sterila de concepte estetice sau morale, desi ea exprima si idei etice si religioase despre natura si om, ci mai ales ca igiena, atat trupeasca, cat si spirituala. Nu in ultimul rand, calea ceaiului “intrupeaza adevaratul spirit al democratiei orientale, pentru ca le permite tuturor adeptilor sa fie aristocrati ai gustului”.

Arta ceaiului este deosebit de complexa si rafinata. Ea se adreseaza deopotriva cunoscatorilor cat si celor ce sunt la inceput de drum. Descoperirea ei necesita rabdare si perseverenta. “Tot ceea ce este nou pare a fi greu”. Insa, in timp, simturile se rafineaza, informatiile se diversifica, ceea ce parea dificil la inceput incepe sa capete sens si, intr-o buna zi, descoperi cu uimire ca ceea ce faci a devenit “natural”.

Atunci cand toate cele 5 simturi sunt implicate in acest proces (vaz, auz, miros, pipait si gust) apare o stare deosebita de armonie si de pace interioara. Cand toate simturile sunt in armonie, prin miscare si atingere (in timpul prepararii ceaiului), prin vaz (observand intregul proces), prin miros (savurand nuantele fine ale ceaiului), prin auz (folosind o muzica in surdina) si prin gust (in timp de degustati ceaiul) creati o atmosfera speciala, incarcata de mister. (sursa)

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.