- 2487
Joi, 13 martie, in Sala Mare a Primariei Iasi, a avut loc IDEATOR IASI 2021, intilnire in care au fost puse in discutie industriile creative si inscrierea orasului Iasi in cursa pentru Capitala Culturala Europeana 2021. Evenimentul organizat de Fundatia Iasi - Capitala Culturala Europeana a reunit profesori universitari, scriitori, artisti, manageri, jurnalisti si alti reprezentanti ai industriilor creative. Invitat special a fost Valentina Montalto, project manager KEA European Affairs, Bruxelles, care a vorbit despre rolul de consultanta pe care il va oferi firma in intocmirea dosarului de candidatura a Municipiului Iasi.
Florin Cintic, manager al Fundatiei Iasi - Capitala Culturala Europeana, a explicat munca pe care o vor face cei de la KEA European Affairs. „Va organiza o cercetare sociologica serioasa cu privire la oferta Iasului in domeniul cultural si al industriilor creative, cercetare care e bine sa fie facuta de cineva care nu este implicat nici in proiectele locale, nici in jocul local de orgolii sau interese, simbolice sau economice”, a spus acesta, adaugind ca apoi, cu ajutorul acestei expertize, se va putea evalua care sint posibilitatile de dezvoltare ale orasului, pasii facuti si cei ce trebuie urmati in continuare.
Valentina Montalto, manager de proiect pentru expertiza culturala care va constitui baza definirii coordonatelor principale in jurul carora se va intocmi dosarul de candidatura a Iasului pentru titlul de „Capitala Culturala Europeana”, a prezentat obiectivele si metodologia KEA. Acestia vor identifica jucatorii culturali si creativi locali, inclusiv selectind citiva „campioni locali”, vor identifica nevoile si asteptarile operatorilor locali de la titlul de Capitala Culturala Europeana in incercarea de a-i mobiliza sa construiasca cea mai buna oferta culturala locala „si vom oferi orasului o unealta cu care sa monitorizeze si sa aprecieze impactul pe termen lung al acestui eveniment, inainte, in timpul si dupa 2021”.
Echipa KEA va lucra impreuna cu studenti de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Fundatia Iasi - Capitala Culturala Europeana pentru colectarea procesarea si analiza datelor, dupa care vor trasa concluziile si recomandarile; acestea vor aparea in raportul final al KEA, programat pentru iunie 2014, raport ce va oferi contextul socioeconomic al orasului, o privire de ansamblu a industriilor culturale si creative din iasi, cu puncte tari si puncte slabe, si un set de recomandari.
Prima intrebare venita din public a fost legata de regulament, care sint criteriile pentru care un oras este capitala culturala. Florin Cintic si Valentina Montalto au explicat ca Grecia, presedintia actuala a Uniunii Europene, inca nu a publicat criteriile finale, care au fost dezbatute pe parcursul unui an si jumatate in Parlamentul European. Doua dintre criteriile sigure sint dimensiunea europeana si posibilitatea de monitorizare si apreciere a proiectului de candidatura, a explicat reprezentantul KEA. „Pentru ca e nevoie de chestiuni masurabile, dimensiunea europeana inseamna proiecte realizate in legatura cu parteneri europeni, in care nu numai sa aduci un pictor din Cehia sau din Norvegia, ci sa construiesti ceva impreuna, Iasi - Norvegia - Cehia, iar acel ceva sa fie itinerat in cele trei tari”, a explicat Florin Cintic.
Managerul Fundatiei Iasi - Capitala Culturala Europeana a adaugat ca un alt criteriu major este dat de industriile creative - o componenta fundamentala a programului european de dezvoltare pe urmatorii zece ani si noul program de finantare in domeniul culturii se numeste tocmai Creative Europe, „si are o forma de finantare redusa pentru ceea ce in mod traditional inseamna cultura si ceea ce fac institutiile, arte, spectacole de dans, teatru; in schimb, are o parte foarte insemnata din finantari alocata pentru industrii creative”.
Interventiile au fost diverse, invitatii incercind sa prezinte problemele institutiilor pe care le reprezinta, dar si subliniind ideea ca pentru ca orasul intr-adevar sa reuseasca in aceasta curse, lumea trebuie sa treaca peste doleantele uneori personale si sa lucreze impreuna. Matei Bejenaru, artist vizual si cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, a precizat ca in contextul cultural local este nevoie de un mecanism transparent de selectie a proiectelor culturale, bazat pe competitie.