anunt
Disponibilitate: 
Proiecte
Nivel cariera: 
Mid-level
Oferta: 
perfectionare in dirijat
Expira: 
12 Jun 2013 - 30 Jul 2013
stats

Masterclass International de Dirijat

Fundatia Sergiu Celibidache din Bucuresti, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si cu Universitatea de Arte „George Enescu” – Facultatea de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice din Iasi, va organiza, in perioada 30 septembrie – 6 octombrieMasterclass-ul International de Dirijat „Tehnica de dirijat a Maestrului Sergiu Celibidache”, sustinut de catre profesorul Enrique Garcia Asensio, cel mai bun elev a lui Sergiu Celibidache. Scopul principal al Masterclass-ului este perfectionarea tinerilor muzicieni dirijori atat din Romania, cat si din strainatate, care sa beneficieze de unicitatea tehnicii dirijorale a lui Sergiu Celibidache si pe care sa o adopte, sa o aplice si sa o raspandeasca in mediul muzical international. Data limita de inscriere: 30 iulie 2013.

Dintre obiectivele acestui proiect educational mentionam:
- Cresterea gradului de calificare a studentilor si absolventilor universitatilor de profil din toata lumea;
- Incurajarea si sustinerea participarii acestora la „Concursul International de Dirijat Sergiu Celibidache” (septembrie – octombrie 2014), editia I, ce se va desfasura in cadrul celei de-a doua editie a Festivalului Sergiu Celibidache 2014;
- Facilitarea accesului la program, prin inscrierea si participarea gratuita la Masterclass;
- Transmiterea tinerei generatii de muzicieni a tehnicii dirijorale unice a Maestrului Sergiu Celibidache, prin predarea si aplicarea acesteia, de catre Maestrul Enrique Garcia Asensio.

Masterclass-ul se adreseaza tinerilor dirijori din Romania si strainatate, care doresc sa acceseze notiunile de fenomenologie muzicala si sa aplice tehnica dirijorala specifica Maestrului Sergiu Celibidache.

Cei mai buni dintre cursanti vor fi desemnati de catre Maestrul Enrique Garcia Asensio sa participe in mod direct la Concursul International de Dirijat Sergiu Celibidache, din perioada septembrie – octombrie 2014.

Inscrierea si participarea sunt gratuite, costurile de transport si cazare fiind suportate de participanti. Cei care doresc sa aplice pentru acest Masterclass o pot face la adresa www.fundatia-celibidache.com.

Dirijorul si compozitorul Sergiu Celibidache si-a petrecut anii studentiei la Iasi, unde a urmat cursurile Conservatorului. Concomitent, studiaza filozofia si matematica la Universitatea ieseana, apoi la cea din Bucuresti. Din 1936 pleaca definitiv din tara, devenind in scurt timp una din cele mai cunoscute personalitati ale muzicii internationale contemporane. In anul 1994, marele muzician a fost distins cu titlurile de Cetatean de Onoare al orasului Iasi si Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi.

“…Iasul mi-a dat ceva care la inceput m-a ajutat sa devin om, si dupa aceea, intr-adevar, sa pot iesi cu usurinta din labirintul indoielilor. Si cand a fost vremea sa iau hotarari mari, le-am luat ca iesean, adica cu intelepciune moldoveneasca. Deci am fost cat se poate de marcat din copilarie si adolescenta de Iasul care, natural, a fost oxigenul tuturor”, declara Sergiu Celibidache.

Nascut in Valencia (Spania), Enrique Garcia Asensio a studiat vioara, muzica de camera, armonie, contrapunct si compozitie la Conservatorul Regal de Muzica din Madrid. La varsta de 11 ani a inceput sa cante la vioara in Orchestra Conservatorului, in care devine mai tarziu concertmaestru si apoi dirijor. A dirijat aproape toate orchestrele din Spania. Enrique Garcia Asensio a dirijat de asemenea in Franta, Rusia, Anglia, Germania, Italia, Austria, Danemarca, Slovacia, Cehia, Irlanda, Romania, Bulgaria, Portugalia, Islanda, Grecia, Israel, Japonia, Elvetia, Olanda, Belgia, Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Puerto Rico, Argentina, Uruguay, Republica Dominicana, Brazilia si Africa de Sud.

Enrique Garcia Asensio a fost asistentul lui Sergiu Celibidache la cursurile internationale de dirijat din Bologna (Italia), München (Germania) precum si cele din Academia Chigiana din Siena (Italia). La Academia din Siena a participat la toate cursurile pe care le-a sustinut Sergiu Celibidache (1960, 1961,1962 si 1963), castigand in ultimul an premiul „Cel mai bun elev al cursului”, oferit de Clubul Rotary din Siena. In strainatate, a sustinut cursuri de dirijat in Santo Domingo (Republica Dominicana), Kerkrade (Olanda), Iasi si Bucuresti (Romania). In Spania, din 1970 este profesor al Catedrei de Dirijat a Conservatorului Regal de Muzica din Madrid, iar timp de 7 ani a predat si la Liceul de Muzica din districtul Basc in San Sebastian. A sustinut Masterclass-uri de Dirijat si in Toledo, Madrid, Valencia, Cuenca, Liria, Bunol, Cullera, Villarreal, Nules, Segorbe, Benicasim, Vall d’Uixo, Montroz, Algar del Palancia, Pinoso, Olleria si Villafranca de los Barros.

Enrique Garcia Asensio a declarat de nenumarate ori ca Maestrul Sergiu Celibidache a fost pentru acesta ca un al doilea tata. De asemenea, acesta mentioneaza ca „ziua in care l-a intalnit pe Sergiu Celibidache, a fost ca si cum a castigat la loterie.”

Contact: Andreea Tanislav, Coordonator artistic
Email: andreea.tanislav@fundatia-celibidache.com
Telefon: +40 21 315 05 69

Sursa: iasifun.ziaruldeiasi.ro

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.