eveniment
Data: 
11 Dec 2012 - 18:00
Loc: 
Institutul Francez
stats
Adresa: 
Bd. Carol I nr. 26
Telefon: 
0232 267 637

Parteneriatele ASAT la Iasi

Marti, 11 decembrie, invitam consuma(c)torii interesati sa participe incepand cu orele 18:00 la prezentarea parteneriatelor de tip ASAT si la discutii pe marginea acestei practici de consum responsabil impreuna cu reprezentantii Asociatiei CRIES – Centrul de Initiative Etice si Solidare. Intalnirea va avea loc sub gazduirea Institului Francez din Iasi.

Asociatiile de Aprijin ale Agriculturii Taranesti (ASAT) reprezinta asocieri intre un producator si un grup de consumatori urbani avand drept obiectiv prezervarea si continuarea activitatii fermelor de proximitate, intr-o logica a agriculturii durabile. Este vorba despre o agricultura taraneasca, echitabila din punct de vedere social, sanatoasa din punct de vedere al mediului inconjurator si viabila din punct de vedere economic. Fiecare ASAT reuneste un grup de consumatori si un producator din proximitate in jurul unui contract prin intermediul caruia fiecare consumator cumpara la inceputul unui sezon o parte din productia agricultorului, productie care ii este livrata periodic la un pret constant.

Originea acestui demers este trasata in anii ’60, in Japonia, in miscarea unor femei care, preocupate de consecintele intensificarii agriculturii, pentru a evita “otravirea” familiilor lor, au decis sa se grupeze si au creat primul Teikei, cuvant care s-ar traduce prin “punerea amprentei taranesti pe alimente”. Avansarea sistemului Teikei a fost ulterior coordonata de Asociatia Japoneza pentru Agricultura Biologica si de Fundatia Internationala pentru o Agricultura Naturala. In aceeasi epoca, experiente comunitare similare s-au dezvoltat in Europa (cu precadere in Germania, Austria si Elvetia), iar la mijlocul anilor ’80 ai secolului trecut, conceptul a fost importat de SUA, unde ia numele de Community Supported Agriculture (Agricultura sprijinita de comunitate). In 1994 existau in SUA aproximativ 400 de astfel de initiative. Odata cu anii 2000, fenomenul se propaga in toata lumea, iar in prezent in Japonia o familie din patru participa intr-un Teikei, in Marea Britanie exista peste 1000 ASAT-uri, iar in SUA si Canada miscarea regrupeaza peste 100 000 de familii.

In Romania, primul ASAT a fost fondat in 2009 in Timisoara, de catre CRIES, asociatie care lucreaza in prezent la replicarea initiativei in Bucuresti, Cluj si alte localitati din tara. Asociatia Mai Bine isi asuma rolul de promotor al acestui demers la Iasi. 

Sursa: Asociatia Mai Bine

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.