eveniment
Data: 
28 Jul 2013 - 14:30
29 Jul 2013 - 10:00
Loc: 
Iasi
stats

Universitatea de Vara “Moldavian Traddictions”

In perioada 22 iulie – 5 august, AEGEE Iasi si AEGEE Chisinau organizeaza Universitatea de Vara “Moldavian Traddictions”, avand ca principala tematica cultura traditionala romaneasca. Universitatea de vara “Moldavian Traddictions” este menita sa uneasca tineri din intreaga Europa curiosi si iubitori de cultura romaneasca (impreuna cu ramura ei moldoveneasca), traditii, politica si natura, pentru realizarea de diferite activitati traditionale dar si non-formale, care sa conduca la constientizarea valorii deosebite a culturii traditionale romanesti de pe ambele maluri ale Prutului dar si a importantei locului pe care natura il detine in vietile noastre. 

Obiectivul principal al Universitatii de Vara „Moldavian Traddictions” este sa promovam traditiile si cultura romaneasca de pe ambele maluri ale Prutului prin organizarea de diferite ateliere traditionale in urmatoarele mestesuguri: olarit, tesatorie, impletituri si lemnarie, lectii de dansuri populare, vizite la muzee de istorie si etnografie si atelier despre simbolistica motivelor traditionale romanesti, vizite si observatii la cetatile lui Stefan cel Mare si la manastirile din Bucovina, participare la activitatile traditionale din mediul rural.

In timpul Universitatii de Vara studentii europeni vor practica ecoturismul, invatand sa protejeze si sa respecte mediul inconjurator din locurile pe care le vor vizita. Participantii acestei Universitati de Vara vor avea parte si de activitati sportive montane, de aventura sau chiar de tip traditional. Astfel, ei vor face echitatie, vor face rafting pe raul Bistrita, urcare, tiroliana si rapel pe Rarau, tir cu arcul, trasul funiei si oina.

O componenta foarte importanta a programului Universitatii de Vara “Moldavian Traddictions” este Parteneriatul Estic, informarea si constientizarea participantilor cu privire la acest proiect al Uniunii Europene. Specific, studentii vor afla informatii despre situatia Republicii Moldova in relatia cu Uniunea Europeana, lucru care se va realiza atat in cadru non-formal cat si in cadru mai formal, de la oficialitati ale Republicii Moldova cat si din mediul universitar.

Programul pe scurt
Ziua 0: 22 iulie – Sosirea participantilor in Chisinau;
Ziua 1: 23 iulie – Turul orasului Chisinau, City Quest;
Ziua 2: 24 iulie – Seminar de istorie, Rezervatia cultural-naturala Orheiul Vechi;
Ziua 3: 25 iulie – Intalnire cu primarul Chisinaului, Milestii Mici;
Ziua 4: 26 iulie – Transnistria/ Tiraspol;
Ziua 5: 27 iulie – Manastirea Capriana, nunta traditionala in satul Lozova;
Ziua 6: 28 iulie – Sosirea in Iasi, turul orasului, seara europeana;
Ziua 7: 29 iulie – Seminar pe tema Parteneriatului Estic, Atelier de reciclare creativa;
Ziua 8: 30 iulie – Cetatea Neamt, Piatra Neamt, Lacu Rosu, cazare la stana agroturistica in Damuc;
Ziua 9: 31 iulie – Lacul Izvorul Muntelui, apoi participantii vor experimenta viata la tara in comuna Borca, jud. Neamt, cu activitatile specifice (gradinarit, stransul fanului, mulsul vacilor si altele);
Ziua 10: 1 august – Vatra Dornei – echitatie, atelier de lemnarie;
Ziua 11: 2 august – Rafting pe Bistrita, urcare pe Rarau, tiroliana, rapel, vizita la manastirea Moldovita, vizita la manastirea Sucevita;
Ziua 12: 3 august – atelier de olarit la Marginea, vizita la manastirea Putna, Voronet, atelier de tesaturi, foc de tabara in Gura Humorului;
Ziua 13: 4 august –cetatea Sucevei, Cotnari, Iasi;
Ziua 14: 5 august – eveniment de incheiere, plecarea participantilor din Iasi.

Pe langa activitatile principale, participantii Universitatii de Vara vor mai participa zi de zi la cursuri de dans, cursuri de limba romana, vizita la muzeele din Chisinau, Iasi, Piatra Neamt, Vatra Dornei, Gura Humorului, Suceava, degustare de vinuri, lecturi despre istoria romanilor si despre simbolismul motivelor populare romanesti, birdwatching si sightseeing, drumetii in natura, tir cu arcul, oina, inot, plimbare cu bicicleta in Iasi. 

AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe) - Asociatia Studentilor Europeni - este una din cele mai mari asociatii studentesti interdisciplinare din Europa, numara peste 20.000 membri (studenti si tineri profesionisti din toate domeniile) in peste 250 de orase universitare in 42 de tari ale continentului european, care prezinta o varietate enorma de culturi. AEGEE este o organizatie neguvrnamentala, non-profit, apolitica. Toate proiectele si activitatile sunt bazate pe lucru de voluntariat a membrilor sai.

AEGEE Iasi a fost infiintata in anul 1993, cu scopul de a incuraja mobilitatea europeana a tinerilor si de a prezenta tinerilor europeni cultura si diversitatea spatiului romanesc iar AEGEE Chisinau a fost infiintata in 1996, avand aceleasi scopuri.

Sursa: comunicatul de presa

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.