anunt
Disponibilitate: 
Proiecte
Nivel cariera: 
Entry-level
Oferta: 
trei burse de cate 2.000 de euro fiecare
Expira: 
30 Mar 2015 - 26 Apr 2015
stats

Bursele Superscrieri/Avon, editia a II-a, 2015

Bursele Superscrieri/Avon 2015 au menirea de a sprijini financiar si profesional autorii de creative non-fiction care pot sa gandeasca, sa documenteze si sa finalizeze proiecte jurnalistice complexe, de profunzime, pe tema violentei domestice din Romania. Trei burse de cate 2.000 de euro fiecare vor fi acordate in 2015 acelor proiecte de creative non-fiction inscrise in concurs care, in urma evaluarii juriului, au primit punctajele cele mai mari. In plus, bursierii Superscrieri/Avon vor beneficia, pe parcursul derularii proiectului, de un program de mentorat in trei etape (definitivarea unghiului de abordare/planul de documentare/redactare&editare) si de o serie de trei intalniri de bune practici in cadrul Seminariilor Superscrieri. Termenul limita de inscriere este 26 aprilie 2015.

TEMA BURSELOR SUPERSCRIERI/AVON 2015 este violenta domestica in Romania.

SCOPUL BURSELOR SUPERSCRIERI/AVON este sa incurajeze autorii sa sara bariera de clisee in abordarea subiectului, astfel incat materialul final sa infatiseze publicului fenomenul violentei domestice in variatele lui forme si simptome. Ne putem referi aici de la costuri pentru societate pana la traume personale duse in spate decenii la rand, de la neputinte legislative pana la cultura lui “bataia e rupta din rai”.

INCURAJAM, DE ACEEA, proiectele care includ inovatie profesionala, fie ca e vorba de etapa culegerii de informatie, de cea de redactare/editare, de felul in care e utilizata tehnologia sau de interactiunea cu publicul. Cu alte cuvinte, incurajam diversificarea canalelor de redare a materialului (proiecte de scriitura/fotojurnalism/video/multimedia).

Bursele Superscrieri, ca si Premiile Superscrieri, se adreseaza tuturor autorilor, din presa sau de pe platforme digitale, jurnalisti sau bloggeri, profesionisti sau amatori.

La Bursele Superscrieri/Avon poate candida orice autor, angajat permanent in media sau freelancer, care poate* garanta ca proiectul jurnalistic propus va fi publicat/difuzat in media din Romania.

IMPORTANT. Incurajam proiectele de echipa, in care titularul aplicatiei lucreaza impreuna cu un autor/fotoreporter/artist vizual/multimedia artist; datele privind experienta si portofoliul acestuia vor fi incluse de titularul de aplicatie in formularul comun.

Autorii care au beneficiat deja de suport in editia 2014 a Burselor Superscrieri/Avon pot avea acces la finantarea proiectelor cu tematica “violenta domestica” din doi in doi ani.

*Candidatii vor anexa la formularul de aplicatie un acord scris de publicare/difuzare semnat de redactorul-sef/editorul canalului media ales pentru publicarea/difuzarea materialului (vezi la finalul formularului de aplicatie).

Un autor/o echipa poate inscrie maximum trei proiecte.

Exemple de posibile abordari ale temei

Din cele 42 de aplicatii inscrise la prima editie a Burselor Superscrieri/Avon (2014), juriul a selectat trei proiecte, care au fost publicate in toamna anului trecut:

1. “Fara antecedente penale” Proiectul jurnalistei Elena Stancu si al fotografului Cosmin Bumbut a aparut in Esquire Romania si a fost dezvoltat ulterior de autori pe platforma online www.teleleu.eu/fara-antecedente-penale.

2. “Cu jumatate de inima” Proiectul jurnalistei Lina Vdovii si al fotografului George Popescu a fost publicat pe platforma online Casa Jurnalistului.

3. “Toata lumea din familia noastra” Proiectul jurnalistelor Ana Maria Ciobanu si Oana Sandu si al artistei vizuale Solène Cesbron a fost publicat in Decat o Revista si dezvoltat online ca proiect separat www.violenta.decatorevista.ro/.

Alte posibile tipuri de abordari ale temei:

AMINTIRI DIN COPILARIE. Povestea cuiva, de preferat personaj cunoscut, care hotaraste sa vorbeasca public despre efectele pe care violenta in familie le-a avut asupra sa.

“BATAIA RUPTA DIN RAI” IN FATA LEGII. Povestea unui agresor ajuns in fata instantei. Poate fi gasit un proces avansat, care mai are putin pana la pronuntarea sentintei. Reconstituire + discutii cu toti cei implicati + ziua intrarii in penitenciar.

MAINILE CARE STERG LACRIMI, MANGAIE, APARA. Dincolo de numarul de cazuri, violenta intreaga inseamna armate intregi de oameni care lupta in fiecare zi pentru a-i trata efectele. Inseamna politisti, procurori, legisti, avocati, ONG-isti, terapeuti, judecatori, preoti, asistenti sociali, educatori, medici etc. Ce cred ei despre violenta domestica, cum isi vad ei rolul in combaterea ei. O harta a resurselor pe care violenta domestica le inghite anual + infografica + explanatory journalism.

VIOLENTA FARA CUVINTE. Proiect fotografic – o luna intr-un adapost pentru victimele violentei in familie.

ACESTEA NU SUNT DOAR CIFRE. Sub fiecare cifra e un noian de drame. Cate o poveste adevarata (text/video/audio/fotografie) pentru fiecare cifra de pe pagina Violenta domestica in Romania (Campania Respectului).

Puteti trimite formularul de aplicatie completat pana la 26 aprilie 2015 pe adresa bursele.superscrieri@ffff.ro.

Calendarul derularii burselor

Inscrieri: 30 martie – 26 aprilie 2015

Evaluare inscrieri: 4 – 30 mai 2015

Anunt proiecte castigatoare: Inceputul lunii iunie. Se vor anunta public primele zece proiecte clasate.

Intalnire cu organizatorii si semnarea planului de realizare: 9 – 12 iunie 2015

Perioada realizare materiale & mentorat: 12 iunie – 31 august 2015

Publicare: pana la finalul lunii octobrie, 2015.

Pentru mai multe detalii accesati ghidul aplicantului.

Sursa: ffff.ro

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.