- 2465
Comenius este prima componenta a Programului Invatare pe tot parcursul vietii. Se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si privat (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor membrilor comunitatii educationale care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational. Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie.
Obiective specifice:
- dezvoltarea cunoasterii si intelegerii diversitatii culturale si lingvistice europene in randul profesorilor si elevilor
- sprijinirea elevilor pentru a dobandi competentele si abilitatile necesare dezvoltarii personale pentru integrare profesionala si cetatenie europeana activa.
Obiective operationale
- cresterea calitatii si a volumului mobilitatilor elevilor si personalului didactic in diferite state membre
- cresterea calitatii si a volumului parteneriatelor intre scolile din diferite state membre, astfel incat sa se ajunga la cifra de cel putin 3 milioane de elevi implicati in activitati educationale comune pe durata programului (2007-2013)
- incurajarea invatarii limbilor straine moderne
- sprijinirea dezvoltarii de continuturi, servicii, pedagogii si practici inovatoare si bazate pe TIC (tehnologia informatiei si comunicarii
- cresterea calitatii si a dimensiunii europene in formarea personalului didactic
- sprijinirea procesului de imbunatatire a abordarilor pedagogice si a managementului scolilor.
Grupul tinta:
- elevi
- institutii de invatamant preuniversitar, in functie de criteriile stabilite de fiecare stat membru
- personal didactic si nedidactic din scolile mai sus-mentionate
asociatii, organizatii non-profit, ONG-uri
- persoane si organisme care raspund de invatamantul preuniversitar la nivel local, regional si national
- centre de cercetare si institutii implicate in invatarea pe tot parcursul vietii
- institutii de invatamant universitar
- organisme ce ofera servicii de orientare, consiliere si informare.
Pana pe 17 septembrie, prin intermediul progamului Comenius pot fi finantate: Mobilitati individuale – sesiuni de formare continua pentru personalul implicat in educatia scolara.
Cine poate candida:
- Pot solicita finantare toate institutiile implicate in educatia scolara; institutiile responsabile pentru sistemele si politicile de educatie scolara la nivel local, regional si national
- persoane individuale (elevi, studenti, profesori...), in cele mai multe cazuri pot participa la programul Comenius doar prin institutiile din tara lor de origine
- Aplicatiile trebuie trimise catre Agentiile Nationale. Pentru Proiectele multilaterale, proiectele de Retele si Masuri acompaniatoare aplicatiile trebuie sa fie trimise la Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura.
Contacteaza Agentia Nationala pentru informatii suplimentare. Mai multe detalii aici .
Lista tuturor Agentiilor Nationale poate fi gasita aici.
Tari participante:
- 27 state membre UE;
- Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia, Turcia, Croatia, Albania, Bosnia si Hertegovina, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Muntenegru si Serbia (doar pentru actiunile-program prezentate la punctul A.2 al Anexei la Decizia nr. 1720/2006/EC) (4) .
Verificati Ghidul LLP 2013 pentru detalii despre actiuni si modalitatile de participare.
Documente utile:
eTwinning School partnerships in Europe
Lifelong Learning Programme 2007-2013 - How to participate?
Lifelong Learning Programme 2007-2013: Guidelines for Applicants
PartBase - Partner search for COMENIUS & GRUNDTVIG
Contact
EACEA - Education, Audiovisual and Culture Executive Agency, BOUR, Rue Colonel Bourg 135-139, B-1049 Brussels, Tel: +32 2 233 0111, Fax: +32 2 233 0150, Email: EACEA-ICT-LLP@ec.europa.eu, Information Desk.
ANPCDEFP - Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, Calea Serban Voda 133, Corp A, etaj 3, Sector 4, Bucuresti, Romania, 040205, Tel: +40 21 201 07 00, Fax: +40 21 312 16 82, Email: agentie@anpcdefp.ro, Monica Calota.
DG EAC B - Lifelong Learning Programme, DG Education and Culture, European Commission, 200, rue de la Loi, B-1049 Brussels, Tel: +32 2 299 11 11, Email: eacea-info@ec.europa.eu.
Sursa: eurodesk.ro