eveniment
Data: 
14 Aug 2015 - 19:30
Loc: 
tranzit.ro/ Iasi
stats
Adresa: 
str. Lapusneanu nr. 7-9

Alexandra Croitoru - Prezentare si discutie cu Cristian Nae

tranzit.ro/ Iasi va invita sa participati vineri, 14 august, de la ora 19:30, la prezentarea despre cercetarea Alexandrei Croitoru asupra cultului lui Brancusi in Romania, in discutie cu Cristian Nae. Prezentarea are loc in cadrul rezidentei realizate de Alexandra la tranzit.ro/ Iasi in august 2015.

Pe parcursul rezidentei, Alexandra Croitoru va lucra cu Cristian Nae la editarea cartii de artist – „Brancusi. O viata vesnica / An afterlife” - ce va fi publicata in toamna acestui an de Salonul de proiecte in colaborare cu Editura IDEA, cu sprijin financiar de la AFCN si Fundatia Plan B.

Cercetarea la care am lucrat incepand cu anul 2009 se concentreaza asupra cultului lui Brancuşi in Romania, dezvoltandu-se in direcţia legaturii dintre artist şi discursul naţional, urmarind cum s-a nascut legenda, cum s-a consacrat mitul, cum s-a materializat cultul. Ea nu reprezinta inca o interpretare a vieţii şi operei lui Constantin Brancuşi, ci este o analiza a reprezentativitaţii naţionale a artistului aşa cum apare ea in texte de specialitate, texte de ficţiune, strategii guvernamentale, strategii comerciale şi publicitare sau cruciade precum cea a repatrierii osemintelor artistului. Pe parcursul ei se contureaza cadrul cultural, istoric, politic şi social care a facut posibila propagarea acestui cult, punandu-se in discuţie derapajele acestuia in contextul artistic dar şi in cel extins, al societaţii romaneşti contemporane. Cred ca este extrem de important sa ne pastram o atitudine critica si sa chestionam mereu contextul socio-politic in care activam si sper ca prin aceasta cercetare sa fi deschis o cale de a il percepe pe Brancusi intr-un mod mai complex, dincolo de specificitatile istoriei artei, ca pe un capital simbolic exploatat de diversi actori sociali. Mai mult, sper ca acest tip de cercetare poate deveni un instrument de care sa ne folosim pentru a observa modurile in care productia culturala in general este instrumentalizata in discursurile contemporane ce tin de capital si putere.” (Alexandra Croitoru)
_____________________________________________

Alexandra Croitoru (n. 1975, Bucuresti) este artist vizual, traieste si activeaza in Bucuresti. intre 1993 si 1998 a studiat la Academia Nationala de Arte din Bucuresti. Din 1999 preda in cadrul departamentului Foto-Video al aceleiasi institutii cursul Tehnici de reprezentare - Fotografie, iar in 2014 primeste titlul de Doctor in domeniul Arte plastice si decorative pentru o teza centrata pe nationalizarea lui Brancusi. Din 2011 este co-curator al Salonului de proiecte, un program expozitional care functioneaza in cadrul MNAC Anexa, Bucuresti.

Partenerul principal al tranzit. ro este Fundatia ERSTE.

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.