- 1253
Joi, 24 ianuarie, in cadrul “Prelegerilor Ateneului Tatarasi” istoricul Adrian Cioroianu va sustine conferinta “Spiritul moldovenesc in istoria de ieri si de azi a Romaniei”. Evenimentul este programat pentru ora 17:00 si va avea loc in sala mare. Intrarea este libera!
Adrian Mihai Cioroianu s-a nascut la data de 5 ianuarie 1967, in municipiul Craiova. A urmat cursurile Facultatii de Istorie de la Universitatea Bucuresti (1988-1993), masteratul in istorie (“Diplome d’Etudes et des Recherches Approfondies”) la Universitatea Laval din Quebec, Canada (1996-1997) si cursuri de doctorat in istorie la aceeasi Universitate (1997-2002), finalizate prin sustinerea tezei cu titlul Mitul, Imaginea si Cultul liderului in Romania comunista.
Dupa absolvirea facultatii, a devenit cadru didactic la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, in prezent avand gradul didactic de conferentiar. De asemenea, a fost profesor la Colegiul PRO din Bucuresti (1998-2007), redactor la revista “Dilema veche” (1998-2007) si redactor la Gazeta Sporturilor. A realizat emisiunile “Ora de istorie” (Realitatea TV, 2000); “Chiasma. Dialoguri PAX” (PAX TV, 2003) si “Totul la vedere” (TVR 1).
Adrian Cioroianu a publicat studii si articole in urmatoarele ziare si reviste: “Lettre International”, “Dosarele Istoriei”, “Suplimentul de Cultura”, “Ziua”, “GEO” (editia romaneasca), “Sfera Politicii”, “Cotidianul”, “Revista 22”, “Dilema veche”, “Radio Romania”, “Gazeta de Sud”, “Monitorul de Neamt”, “Adevarul de Arad”, “Formula AS”, “Evenimentul Zilei”, “Opinia studenteasca”, “Lumea Ieseanului”, “Cuget liber”, “Revista de Politica Externa”.
Este autor al cartilor: “Arhiva Durerii” (Ed. Fundatia Academia Civica, 2000) - in colaborare cu Lucian Boia si Tom Sandqvist; “Scrum de secol. O suta una povesti suprapuse” (Ed. Curtea Veche, 2001); “Focul ascuns in piatra. Despre istorie, memorie si alte vanitati contemporane” (Ed. Polirom, Iasi, 2002); “Ce Ceausescu qui hante les Roumains. Le mythe, les representations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste” (Ed. Curtea Veche si AUF, 2004); “Pe umerii lui Marx. O introducere in istoria comunismului romanesc” (Ed. Curtea Veche, 2005); “Sic transit gloria... Cronica subiectiva a unui cincinal in trei ani si jumatate” (Ed. Polirom, Iasi, Colectia Ego, Publicistica, 2006); “Epoca de aur a incertitudinii” (Ed. Curtea Veche, 2011).
Sursa: wikipedia