- 3622
Pe 13 si 14 noiembrie 2014, Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice - Departamentul de Cercetare Interdisciplinar – Domeniul Socio-Uman din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi va invita la al saselea colocviu anual al Centrului de Hermeneutica, Fenomenologie si Filosofie Practica cu titlul Seriozitatea jocului. Invitam cercetatori in special din domeniile stiintelor sociale (stiinte politice, sociologie, antropologie, stiintele comunicarii, psihologie, stiintele sportului) si umaniste (filosofie, arte, istorie, litere) sa trimita, la adresa electronica jocuaic2014@gmail.com, titlul interventiei propuse, rezumatul acesteia (de maxim 500 de cuvinte) si un scurt CV (care sa contina afilierea institutionala, domeniile de interes, contributiile stiintifice semnificative si datele de contact ale autorului). Termenul-limita de depunere a propunerilor pentru colocviu este 15 octombrie 2014.
In echipa care e pe punctul de a pierde, se ridica de multe ori o intrebare care tine loc de indemn: „Ei, jucam serios sau ce facem?”. Alteori, intrebarea suna astfel: „Ce facem? Jucam sau ne jucam?” Sub acest oximoron – a juca serios – se ascunde in fond ideea ca un joc neluat intru totul in serios isi pierde repede interesul pentru jucatorii insisi si se dezintegreaza. Departe de a fi un simplu divertisment gratuit, majoritatea tipurilor de joc – fie ele si solitare – presupun tratarea cu seriozitate a activitatii ludice. Una dintre mizele colocviului de fata o constituie cautarea raspunsului la intrebari precum urmatoarele: „Ce inseamna, in fond, a juca serios?”, „Care ar putea fi sursa/sursele unui asemenea tip de seriozitate?”, „In ce consta distinctia intre «a juca» (serios) si «a ne juca» si care este pozitia de pe care o asemenea distinctie poate fi facuta?”
La o prima vedere, am putea crede ca distinctia este una de tip topologic. Atat timp cat ne aflam in interiorul jocului, jucam serios; odata activitatea ludica incheiata, putem conchide cu satisfactie: „Ce bine ne-am mai jucat!”. Jocul si-ar redobandi, asadar, caracterul de divertisment gratuit abia in momentul in care este privit din exterior, de pe pozitiile vietii serioase. Aceasta distinctie topologica (interior-exterior) este insa bruiata de faptul ca viata serioasa, asa cum o intelegem in mod curent, este impregnata de joc. Daca lasam la o parte caracterul sau de amuzament gratuit, toate celelalte trasaturi ale jocului – existenta regulilor precise, competitia, dimensiunea spatio-temporala proprie, imprevizibilitatea rezultatelor – se regasesc in majoritatea tipurilor de activitate umana. Din perspectiva acestor trasaturi, asa cum a aratat deja Huizinga, justitia, politica, viata culturala etc. pot fi vazute ca tot atatea jocuri.
O a doua miza a colocviului de fata ar fi, asadar, aceea de a reanaliza, in lumina prezentului nostru, elementul ludic care impregneaza domenii de activitate dintre cele mai variate, de la filosofie la economie, de la politica la psihologie, de la poezie la matematica sau biologie.
*Programul final al colocviului va fi anuntat pe data de 25 octombrie. Prezentarile se vor limita la 30 de minute, fiind urmate de 10 minute de intrebari si comentarii.
*Toate costurile deplasarii si cazarii la Iasi vor fi suportate de catre participanti.
Organizatori: Diana Margarit si Ciprian Jeler
Consiliul stiintific al colocviului: Prof. Dr. Stefan Afloroaei, Prof. Dr. Petru Bejan, Prof. Dr. Nicu Gavriluta, Conf. Dr. George Bondor, Lect. Dr. Corneliu Bilba, Lect. Dr. Alexandru Tofan
Sursa: fssp.uaic.ro