eveniment
Data: 
15 Jun 2013 - 11:00
Loc: 
Biblioteca Central Universitara
stats
Adresa: 
Bd. Carol I

Cugetarile unui laureat al premiului Nobel pentru Pace

Sambata 15 iunie, de la ora 11:00, in cadrul Festivalului International al Educatiei, va avea loc conferinta sustinuta de Lord David Trimble - Cugetarile unui laureat al premiului Nobel pentru Pace. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Centrala Universitara “Mihai Eminescu”. Intrarea este libera.

David Trimble, Laureat al premiului Nobel pentru Pace si lider al Partidului Unionist (Ulster Unionist Party) a fost prim-ministru al Irlandei de Nord in perioada 1998-2002. A castigat Premiul Nobel pentru Pace in anul 1998 datorita eforturilor si reusitei sale in incheierea acordului Good Friday, ce a adus pacea in Irlanda de Nord.

Abilitatile de negociere ale lui Trimble au pus capat razboiului civil din Irlanda de Nord dintre unionisti si nationalisti, prin semnarea unui tratat de pace, lucruri ce l-au transformat pe Trimble intr-unul din cei mai importanti politicieni la nivel international. Decizia sa istorica de a se angaja in dialog cu omologul sau nationalist, John Hume (cu care impartaseste Premiul Nobel pentru Pace), a fost un pas vizionar in rezolvarea unui conflict, aparent greu de incheiat.

In anul 1995, dupa o distinsa cariera in drept si politica, a fost ales lider al Partidului Unionist. A condus repede unionistii in discutii cu celelalte partide din Irlanda si a lucrat indeaproape cu Tony Blair si Bill Clinton. In anul 1998, Acordul de la Belfast a fost semnat. Acesta prevedea impartirea puterii intre nationalisti si unionisti, a refacut relatiile dintre Irlanda de Nord si Republica Irlandeza si dintre Irlanda de Nord si Marea Britanie, restabilind ordinea pentru o pace durabila.

David Trimble a devenit Lord in anul 2006 prin ocuparea unei functie in Camera Lorzilor, ca membru al Partidului Conservator.

In calitate de fost prim-ministru, lordul David Trimble vorbeste despre arta de a conduce atunci cand vremurile sunt potrivnice si despre puterea de a face o schimbare atunci cand cei din jurul tau nu te sprijina.

Sursa: fieiasi.ro

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.