- 3333
În discursul public revine obsesiv tema comparației cu alte orașe, văzute ca modele de dezvoltare de succes în ultimii ani. Invitații Mihai Pop (Plan B), Ștefan Teișanu (Centrul Cultural Clujean) și Stanca Jabenițan (Teatru Fix) vor discuta marți, 18 august 2020, începând cu ora 18:30, cu George Pleșu (AltIași/ Borderline Art Space) despre modele și scenarii prin care cultura influențează dezvoltarea orașelor prin crearea de instituții, programe și mecanisme. Dezbaterea are loc în aer liber, în spațiul Substance (curtea interioară a librăriei Art+Design). Accesul este liber și se face doar purtând mască, iar locurile vor fi distribuite ținând cont de regulile de distanțare fizică în vigoare.
Mihai Pop este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj, artist vizual și coordonator al Galeriei Plan B, spațiu de producție și expunere a artei contemporane, deschis la Cluj în 2005, în colaborare cu Adrian Ghenie. În septembrie 2008, Plan B a deschis un al doilea spațiu expozițional, la Berlin. În 2000 înființează Galeria Ataș a UAD Cluj, al cărei program expozițional îl coordonează până la sfârșitul anului 2002. Curatorează expoziții de artă românească în cadrul Prague Biennale 4 (2009) și Romanian Cultural Resolution la Spinnerei, Leipzig și Club Electroputere Craiova (2010). Este comisar al Pavilionului României la cea de-a 52-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția (2007) și curator al Pavilionului României la Bienala de la Veneția din 2015. Este unul dintre inițiatorii Fabricii de Pensule, un spațiu colectiv de artă contemporană deschis la Cluj în 2009. Trăiește și lucrează la Cluj și Berlin.
Stanca Jabenițan (n. 1985, Târgu Mureș) este unul din membrii fondatori ai Asociației Centrul Multimedia Teatru FiX, spațiu independent de arte performative, unde a inițiat, susținut și dezvoltat proiecte culturale axate pe dramaturgia contemporană. Activează ca actor și operator cultural în cadrul Teatrului FiX, iar in decursul celor 8 ani de activitate a colaborat atât cu regizori tineri cât și cu cei experimentați, autori dramatici la debut și cu cei recunoscuți de comunitatea artistică, precum și cu operatori independenți din toată țara.
Ştefan Teișanu este director al Centrului Cultural Clujean, ONG de cultură și dezvoltare urbană care are ca membri 104 de organizații și instituții culturale, universități, cluburi și clustere de afaceri, asociații ale societății civile, administrația locală și județeană și care este reponsabilă de un vast program cultural pentru dezvoltarea Clujului și a regiunii. A fondat Asociația Fapte, organizatoare a festivalului Jazz in the Park și a altor evenimente culturale cu impact în comunitate, și Asociația Nord, organizație de dezvoltare comunitară înfiinţată la Darabani, oraşul său natal din Moldova. A fost președinte al AIESEC Cluj-Napoca și a pus bazele filialei locale a Junior Chamber International. În 2008 JA-YE Europe l-a numit „Tânărul Antreprenor al Anului în România”, pentru ca în același semestru organizația sa să dea faliment. De atunci și până azi nu a mai adunat nici premii și nici falimente semnificative..
George Pleșu este președintele Asociației Culturale AltIași, care a dezvoltat proiectele www.altiasi.ro (din 2008), www.iasimulticultural.ro (un site, o aplicație pe mobil și un catalog tipărit) și directorul galeriei de artă contemporană Borderline Art Space. Din 2016 Organizează Noaptea Albă a Galeriilor din Iași. A fondat recent spațiul hibrid Art+Design, o librărie cu carte de artă, arhitectură și design și platformă pentru diverse evenimente din zona industriilor creative. Între 2014-2018 a fost profesor asociat al Univ. Al.I.Cuza din Iași, unde a predat „Managementul instituțiilor culturale”.
Proiectul face parte din programul curatorial „Librăria ca spațiu public”, derulat de Art + Design și co-finanțat de AFCN. Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.