articol
stats

Cum a fost la Off Air

De obicei, problema cu o relatare e ca nu se intimpla destule lucruri ca sa poti scoate un articol. N-a fost cazul cu prima editie Off Air organizata de Napkin Web: au reusit sa aduca la Iasi nume cunoscute ale online-ului, de la entertaineri (Mickey H., Gaben) pina la manageri de publicatii online (Magor Csibi) sau marketeri (Lucian Mindruta). Au fost doua zile pline, putin cam obositoare, dar care au meritat.

Simbata dimineata la 10.30, Calin Biris a spart gheata si, din postura de fost angajat la trilulilu.ro si actual manager al proiectului Zonga, a incercat sa-si ofere expertiza in domeniul vinzarilor. Mai exact, ce ai de facut daca esti un realizator de video si vrei sa convingi o companie ca are nevoie de serviciile tale si care este valoarea unui video.

Razvan Baciu (razvanbb), fondator al site-ului trafictube.ro, a avut rolul de a explica participantilor care sint conditiile tehnice pe care trebuie sa le respecte pentru a fi relevanti in mediul online. Mesajul general a fost unul pozitiv si s-a insistat pe faptul ca n-ai nevoie de DSLR sau full-HD ca să te apuci de vlogging („cea mai buna camera e cea pe care o ai la tine”), dar cu timpul n-ar fi rau sa imbunatatesti aceste aspecte.

Pentru tinerii realizatori de content video si pentru fanii fenomenului din Romania, capul de afis al Off air a fost prezenta la Iasi a lui Mikey H., realizatorul Dozei de has. Mihai Holhos, pe numele sau real, a facut o lista cu 10 reguli pe care un vlogger trebuie sa le aiba in minte. N-am sa vi le spun pentru ca sunt subintelese, zic eu, dar au legatura cu povestea vlog-ului sau: a pornit de jos si n-a facut-o pentru celebritate, ci din pasiune, marturisind chiar - foarte uman, de la inaltimea celor 200k de subscriberi pe care ii are - ca a avut momente cind efectiv n-a mai putut sa continue, dar l-au „salvat” si incurajat prietenii (din viata reala).

Pentru mine, momentul cel mai intens din punctul de vedere al ideilor si informatiilor oferite a fost cel cu Lucian Mindruta, urmat de Magor Csibi. Si asta pentru ca nu vezi in fiecare zi ca lui Gaben sa i se propuna sa lucreze in trustul Pro si nici nu simti tensiunea dintre doua perspective complet diferite asupra media: cea axata exclusiv pe profit („daca nu sinteti dispusi sa calcati pe cadavre nu veti face nimic in industria asta”) versus cea pe non-profit („daca esti interesat doar de ce vrea celalalt, adica consumatorul, nu vei inova nimic niciodata”).

A doua zi, Gaben, un apostol al youtube-ului, a impartasit si el din experienta de entertainer si si-a prezentat reteta de crestere a numarului de abonati. Mai departe, Bogdana Butnaru si Adam Pacitti au povestit despre fenomenul viralurilor si care e secretul din spatele milioanelor si miliardelor de vizualizari. Concluzia e ca daca-ti iese o data, a doua oara nu se va mai intimpla, iar conform studiilor, cele mai mare sanse de viral le au candid videos si cats & cuteness. Deci nimic creativ aici.

Ultimii invitati de pe lista conferintei au fost Alex Condurache de la Rofilco, care ar fi trebuit sa ofere sfaturi tehnice despre regie (el insusi fiind absolvent de Regie la vechiul ATF in ’94), dar a avut o prezentare mai degraba pop cu sfaturi superficiale/light, fara legutara specifica cu evenimentul si Marius Todeanca, avocat. Cum prezentarea acestuia din urma a fost despre protectia drepturilor de autor (foarte buna idee a organizatorilor), numarul de intrebari pe care le-a primit a fost pe masura: cel mai mare dintre toti invitatii.

In fine, seara de duminica au incheiat-o cei de la Creative Monkeyz, pe tonul specific, cu un video pe care l-au inregistrat si l-au trimis special pentru Off Air. Nefiind neaparat un fan al fenomenului de vlogging romanesc, marturisesc ca m-am simtit totusi destul de bine la conferinta. Am plecat cu multe notite, am impartasit a doua zi prietenilor care n-au reusit sa ajunga diverse aspecte, si zic ca merita si o a doua editie, la care am sa vin cu siguranta (cu mentiunea ca mi-ar placea ca programul sa fie ceva mai accesibil, adica mai scurt). 

Avancronica


Articol scris de Iosif Prodan | Mar, 16/04/2013 - 03:04
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif

Sint nascut si crescut in Iasi. Sint regizor independent de film documentar. De 2 ani fac radio, TV si scriu in online. Imi plac Bucurestiul si Noul Cinema Romanesc.