eveniment
Data: 
3 Mar 2015 - 14:00
3 Mar 2015 - 18:00
Loc: 
Sala Senatului UAIC / Librarium Palas
stats

Despre literatura si televiziune cu Daniela Zeca-Buzura

Marti, 3 martie, la ora 14.00, in Sala Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Daniela Zeca-Buzura va dezbate, impreuna cu studentii Facultatii de Litere (Romanistica, Jurnalism, Limbi Straine) pe tema „Talk show-ul – dispozitiv simbol si strategic al neoteleviziunii”, pornind de la cel mai recent volum al sau de media, La taclale cu idolii, publicat la Editura Polirom, si in editie digitala. Incepind cu ora 18.00, la Librarium Palas, Daniela Zeca-Buzura va intra in dialog cu cititorii ieșeni, pe tema „Literatura si televiziune”, pornind de la celebra trilogie orientala semnata de autoare: Istoria romantata a unui safari, Demonii vintului, Omar cel orb, toate trei aparute la Polirom, si in format digital, si aflate pe lista de betselleruri ale editurii.

La dezbaterea de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” participa, alaturi de autoare Daniel Condurache, Doris Mironescu si membrii Asociatiei Studentilor Jurnalisti din Iasi. Dezbaterea va fi moderata de Adrian Serban și va fi urmata de o proiectie de film.

La Librarium Palas sunt invitati, alaturi de autoare Nicoleta Munteanu, Daniel Condurache, redactorii Alecart, membrii Asociatiei Studentilor Jurnalisti la Iasi.

Evenimente sustinute de Muzeul Literaturii Romane Iasi si Palas Librarium.

Avatar al dezbaterii, talk-show-ul este un gen in plina glorie in televiziunea actuala. Prin acest studiu (La taclale cu idolii), Daniela Zeca-Buzura propune „o elucidare din mers”, din interiorul dinamicii fenomenului de televiziune, a principiilor de functionare a talk-show-ului – un gen preponderent in controversatul context al audiovizualului contemporan, dominat de crime neelucidate, mici drame conjugale si abateri de la norma. La baza interpretarii evolutiei si a influentelor socioculturale ale emisiunilor de tip talk-show stau atit experienta autoarei in moderarea si producerea acestui format de televiziune, cit si analiza mai multor productii difuzate in Romania, sub acest generic, in perioada ianuarie 2001 – iunie 2014.

Desi se petrece pe controversatul si fascinantul tarim al Africii de Nord, Istoria romantata a unui safari este o parabola a vinatorii intr-o lume globala, a competitiei: o tinara europeana si un musulman sunnit din Magreb se indragostesc fulgerator si compun o intensa, dar scurta poveste de dragoste, pe fundalul saturat de culori si miresme al unei lumi stravechi in transformare.

Cititorii indragostiti de rebela si pasionala Darrielle din Istoria romantata a unui safari vor gasi in Demonii vintului o noua poveste de iubire, iar cei care nu au cunoscut inca „vocea hipnotica de sirena” din proza Danielei Zeca sint pusi in fata unei istorii noi despre pasiune, aur si putere.

Omar cel orb este o carte palpitanta despre paradis si infern, iubire, credinta si moarte, prin care Daniela Zeca anuleaza un mit: acela care ne convingea ca un autor scrie cel mai bine despre lucrurile, evenimentele sau oamenii care ii apartin in mod nativ. Acest ultim roman al trilogiei orientale afirma raspicat ca, in mileniul al treilea, subiectele, dar si problemele lumii globale sint ale tuturor si nu le putem rezolva decit impartasindu-le.

Daniela Zeca-Buzura este absolventa a Facultatii de Litere din Bucuresti, a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii si a unui masterat in stiintele comunicarii. Din anul 2001 este doctor in filologie al Universitatii din Bucuresti si lector la catedra de presa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul aceleiasi universitati. La sfirsitul anului 2006 a primit distinctia „Personalitatea europeana a anului pentru Romania” – sectiunea televiziune, acordata de Fundatia Eurolink si Comisia Europeana. Din martie 2003 a fost redactor-sef al redactiei Literatura Arte, iar in perioada 2004-2012, directorul canalului de televiziune TVR Cultural. A mai publicat volumele: Orfeea(poezie, Viitorul Romanesc, 1994), Ingeri pe carosabil (proza, Coresi, 2000), Melonul domnului comisar (critica literara, Curtea Veche, 2005), Jurnalismul de televiziune (Polirom, 2005), Totul la vedere. Televiziunea dupa Big Brother (Polirom, 2007),Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii (Polirom, 2009; Premiul pentru eseu al Asociatiei Nationale a Profesionistilor de Televiziune din Romania), Istoria romantata a unui safari (roman, Polirom, 2009, 2011; Premiul revisteiConvorbiri literare), Demonii vintului (roman, Polirom, 2010, 2013), Zece zile sub val / Ten Days Under the Veil (jurnal de calatorie, Litera, 2011) si Omar cel orb (roman, Polirom, 2012; Premiul Cea mai indragita carte a anului). In prezent este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, producator si moderator al mai multor emisiuni de pe canalul TVR2 al serviciului public de televiziune.

Sursa: comunicatul de presa

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.