eveniment
Data: 
8 Dec 2012 - 11:00
Loc: 
Aula Magna «Mihai Eminescu»
stats
Adresa: 
Bd. Carol I, nr. 11 (UAIC)

Intalnire - dialog cu Andrei Serban

Facultatea de Litere, Catedra de Literatura romana «G. Ibraileanu» din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va invita la Intalnirea – Dialog cu regizorul Andrei Serban, profesor, director al Oscar Hammerstein II Center for Theatre Studies. Evenimentul are loc sambata, 8 decembrie 2012, ora 11.00, in Aula Magna «Mihai Eminescu». Moderatori: Nicolae Cretu si Dragos Cojocaru. Puteti gasi cateva dintre ideile transmise la o intalnire precedenta cu Andrei Serban aici si aici.

Andrei Serban s-a nascut la data de 21 iunie 1943 in Bucuresti, fiind un renumit regizor de teatru si opera de origine romana. A absolvit in anul 1968 IATC Bucuresti, sectia Regie la clasa lui Radu Penciulescu. Debutul si l-a facut la Piatra Neamt la Teatrul Tineretului si s-a reintors la Bucuresti, remarcandu-se cu montarea spectacolului „Iulius Cezar” de Shakespeare, la Teatrul Bulandra. 

Atractia lui Andrei Serban pentru teatru a inceput din clasa a VII-a cand a regizat „O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale, dupa care in clasa a XI-a a regizat „Napasta” si a jucat rolul lui Ion Nebunul. In momentul in care a dat examen la facultate a ales actoria, dar Ion Fintesteanu si Sanda Manu, simtind in el un talent mai mare decat cel de actor, l-au indrumat spre regie.

A urmat o perioada de mare efervescenta, in care Serban a inceput sa creeze, devenind copilul teatrului romanesc, imediat dupa mutarea la regie. La Teatrul Nottara a debutat cu piesa „Omul care s-a transformat in caine” dupa Osvaldo Dragun, un spectacol fara decor, complet revolutionar, fiind pentru prima data cand s-a jucat pe scena romaneasca complet fara decor. Au urmat apoi turnee la Zagreb si la Wroclaw, unde s-a intalnit cu polonezul Jerzy Grotowski, unul dintre cei mai mari regizori si teoreticieni ai secolului XX, a carui gandire a revolutionat intreaga lume teatrala. 

In anul 1969, Andrei Serban a plecat spre New York, unde avea sa inceap o spectaculoasa cariera, care l-a purtat spre succese rasunatoare pe cele mai mari scene ale lumii, in compania marilor vedete din lumea teatrului si a operei. Au urmat ani de munca si multe sacrificii, avand numeroase calatorii initiatice, experimente la opera, „Trilogia greaca”, „Medeea”, „Cum va place” sau „Livada cu visini”. (sursa)

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.