eveniment
Data: 
25 May 2013 - 19:30 - 20:30
Loc: 
Tranzit.ro/ Iasi
stats
Adresa: 
B-dul Primaverii nr. 2, et. 7 (Cladirea IASITEX)

Noise si muzica electronica, o antologie

tranzit.ro/ Iasi va invita la cel de-al doilea eveniment ce face parte din seria de evenimente concepute si coordonate de Anamaria Pravicencu: New and old sounds: rec/mix/make and speak them all, de Guy Marc Hinant / Sub Rosa (BE), conferinta & sesiune de ascultare, sambata, 25 mai, ora 19.30 (durata : 60 min.). Impreuna cu aceasta serie tranzit.ro/ Iasi incearca sa conecteze o gama mai larga de manifestari ale culturii contemporane. Urmeaza Paul Popescu / Modulab (RO), Maria Balabas (RO) si proiectul european Sounds of Europe. 

O privire retrospectiva bogata si pretioasa asupra muzicii electronice si a filiatiilor dintre pionierii de ieri si experimentatorii de azi. SUB ROSA se poate lauda cu unele dintre cele mai reprezentative arhive ale avangardelor secolului XX. Va invitam sa luati impreuna cu noi aceasta doza rara de auditie, intalnire si mixaj de idei dirijate de urechile si memoria lui Guy Marc Hinant.” (Anamaria Pravicencu)

Guy Marc Hinan este cineast, teoretician si fondator al label-ului independent Sub Rosa, specializat in muzica electronica, documente de avangarda si inceputurile muzicii electronice. Este curatorul seriei An Anthology of Noise and Electronic Music. Guy Marc Hinant scrie despre muzica, zgomot, estetica si ascultare. Unele dintre textele sale teoretice au fost publicate de Editions de l'Heure si reviste internationale cum ar fi Leonardo Music Journal (San Francisco), Luna-Park (Paris), Lapin (L'Association, Paris) si multe altele. 
Traieste si lucreaza la Bruxelles cu autoarea si pictorita Dominique Goblet (apare in cartile ei cu numele GM). In 2000 fondeaza OME (Observatorul de Muzica Electronica) impreuna cu Dominique Lohlé. Ei creaza si dirijeaza o serie de documentare despre arta de a asculta, prin intermediarul portretelor de compozitori de avangarda de dupa Al Doilea Razboi Mondial, ajungand azi la o productie de 15 filme. 

Sub Rosa este un label (casa de discuri) din Bruxelles infiintat la sfarsitul anilor ’80. La mijlocul anilor ’90 Sub Rosa isi extinde catalogul prin publicarea de muzica electronica, realizand sub directia lui Guy Marc Hinant monumentala arhiva in 7 volume An anthology of noise and electronic music, proaspat finalizata. Sub Rosa lanseaza materiale de arhiva in jurul celor mai interesante figuri ale avangardei secolului XX, cum ar fi Marcel Duchamp, William Burroughs, James Joyce si Kurt Schwitters. In paralel, Sub Rosa a publicat lucrari ale unor importanti compozitori de muzica electronica ( Luc Ferrari, Henri Pousseur, Tod Dockstader, Nam June Paik...) si muzica traditionala din intreaga lume (o antologie a muzicii inuite, Maestrii Muzicii din Joujouka, cantaretul Ben Baruch, muzica tibetana si butaneza inregistrata de John Levy, etc.). Dirijat de Guy Marc Hinant si Frédéric Walheer, Sub Rosa a publicat peste 350 de albume. Label-ul si-a luat numele de la expresia latina sub rosa, tradusa literal "sub trandafir", sens figurativ de furtiv sau secret.

Anamaria Pravicencu este artista. Diplomata cu « félicitations du jury à la majorité » la Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts din Paris si dupa o bursa LVMH la School of the Art Institute of Chicago, Anamaria Pravicencu isi incepe activitatile de management cultural in Franta in cadrul asociatiei La moitié pleine. Directiile prioritare pe care le-a dat proiectelor asociatiei Jumatatea plina, creata la Bucuresti in 2006 impreuna cu Octav Avramescu, privesc dimensiunea pedagogica si de cercetare in cultura contemporana, in special creatia sonora si muzicala (Sambata Sonora) si banda desenata (libraria si editura Jumatatea plina). Anamaria Pravicencu este de asemenea coordonator de proiecte la CNDB.

Resurse
Video: 

Bernard Parmegiani: "De Natura Sonorum - Matières Induites" (1975)

Bernard Parmegiani:
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.