- 4606
Fara ei, probabil ca FILIT ar fi fost mai putin tanar, chiar daca e abia la prima editie. Este vorba despre voluntarii festivalului, care, dincolo de orice, au oferit un exemplu civic. In mod cert, nu seamana intre ei, fapt imbucurator, intrucat demonstreaza ca nevoia de FILIT era dincolo de circumstantele unui grup specific. Oamenii vin sa lucreze de dragul literaturii, iar acest fapt este el insusi de o expresivitate aparte. Am vorbit cu cativa dintre ei, pentru a afla cum i-a convins FILIT ca trebuie sa fie de-ai lui.
Unii dintre voluntari ne-au spus ca asteptau de multa vreme un eveniment de anvergura FILIT si ca era firesc sa-l ajute sa ia fiinta mai repede; altii voiau sa se bucure de experienta umana. Ce e, insa, clar este ca toti au trecut deja de cateva zile prin exercitiul actului de dragul frumosului.
Anca Ariton, profesor de limba engleza, este coordonator de grup G8. A aflat despre FILIT de la unul dintre profesorii din facultate si a stiut cum sa isi concretizeze entuziasmul fata de ideea propusa de organizatori.
„Ai o perspectiva diferita din interior. In primul rand, trebuie sa tii ca evenimentele in care esti implicat sa reuseasca, sa te dai peste cap ca totul sa fie ok. Din exterior, insa, ai posibilitatea sa privesti doar rezultatul.”, explica ea diferenta dintre un voluntar si un simplu spectator. Ca nu ar fi ajuns sa cunoasca atatia oameni de cultura, e iarasi un aspect pe care nu il ascunde. E convinsa ca prima editie FILIT a iesit extraordinar si ca acest eveniment de amploare se pliaza perfect pe ideea de Iasi, in calitate de capitala europeana. Nu vrea, insa, sa se limiteze la experienta acestui festival si incearca sa convinga de importanta de a face un lucru in mod implicat: „Tot timpul imi sfatuiesc elevii sa faca voluntariat, pentru ca au nevoie sa fie implicati in societate, in pulsul cotidian, in tot ce inseamna activitate umana.”.
Tot in echipa de organizare de evenimente conexe este si Doris Tanase, masteranda la Facultatea de Litere. Spune ca voluntariatul o tine in priza si ca se simte usurata sa revina la lucruri simple, dezinteresate si ca isi vede atributiile pe care le-a primit o fac sa simta ca are un "“job” care ma invata mereu altceva si care, indiferent de situatie, imi da increderea ca exista solutii pentru orice. Un voluntar devotat stie despre ce vorbesc!". FILIT i-a ajuns la urechi din timp, asa ca a putut sa isi faca numeroase scenarii in privinta lui si totusi realitatea a intrecut orice asteptari: "nu am putut prevedea nici macar un sfert din ceea ce inseamna la ora actuala FILIT pentru Iasi.". Nimic nu o bucura mai mult decat faptul ca FILIT a ajutat-o sa isi descopere cea mai buna versiune a ei insesi, spune Doris.
Madalina Dragomirica are 20 de ani si este studenta la Facultatea de Litere. Face parte din echipa de voluntari de la Casa FILIT si a aflat despre festival pe internet. „Sunt entuziasmata, intrucat am cunoscut foarte multi oameni si ma simt onorata sa stau printre ei si sa particip la toate evenimentele.”, spune ea. Este prima data cand se implica intr-o actiune de voluntariat si spune ca ceea ce o motiveaza sa vina in fiecare zi la Casa FILIT este faptul ca, spre deosebire de mediul mai degraba rigid din cadrul facultatii, la festival totul se intampla in fata ochilor ei.
Este convinsa ca participa la un moment istoric si simte deja importanta de a fi luat contribuit la el: "Poate peste 10-20 de ani, copiii nostri vor auzi de faptul ca s-a facut un festival, ca s-au strans marii scriitori din aceasta perioada si noi vom fi mandri sa spunem ca am participat.".
La 16 ani, Ilinca Lungu spune ca i se pare deosebit ca poate vedea cum se organizeaza un eveniment grandios si ca nu are retineri de la a-si exprima in fata colegilor de clasa mandria de a fi participat in mod activ la FILIT. Astfel, nu intamplator spune: „Educatia de aici este mult mai practica si chiar te ajuta. Daca voi vrea vreodata sa organizez ceva, un eveniment, o petrecere, ma va ajuta foarte mult; totul este strategic, fiecare are rolul lui, isi stie locul.”. Stie ca FILIT va schimba mult Iasul, insa se asteapta ca acest lucru sa se intample in timp, si nu sa ia forma unei schimbari radicale de mentalitate.
Adriana Martin este voluntar tot la Casa FILIT si a venit tocmai din Bucuresti pentru a da o mana de ajutor festivalului. Desi este in clasa a XII-a, si-a gasit timp pentru a participa la festival si a reusit chiar sa isi convinga si prietenii sa faca la fel. Cand am intrebat-o ce a invatat de la FILIT, nu a avut nevoie de mult timp sa gaseasca trei motive: "Mi-am dat seama ca literatura este mult mai frumoasa si mai complexa decat mi-as fi putut imagina vreodata. Si inainte adoram literatura, dar acum o iubesc si mai mult. Apoi, am invatat ca poti sa gasesti oameni buni, oameni speciali. N-am mai intalnit niciodata atatia oameni culti in acelasi loc. In cele din urma, am inteles ce inseamna sa lucram in echipa, sa fim uniti.”.
Ioana Adascalitei are 25 de ani si tocmai a absolvit masteratul. Stia ca are timp la dispozitie, asa ca si-a zis ca ar trebui sa il fructifice observand cum se desfasoara un festival din interior. Dintre sperantele pe care le are in legatura cu FILIT, Ioana a tinut sa o mentioneze pe aceasta: "Sper ca literatura va aparea ca ceva tangibil, nu doar ceva sus si distant.”.
Calculul de final este unul cat se poate de imbucurator: Iasul – dar nu numai - vrea experienta frumosului si a culturii si o demonstreaza cel mai potrivit, punandu-si in fata oameni entuziasti si plini de avantul, care – daca mai era cazul - au lasat in urma orice complex de pasivitate provinciala.
* Articol publicat initial in Cotidianul FILIT, 26.10.2013.
Etichete:
Un om are un singur merit: acela de a se fi adunat cat mai frumos din ceilalti. Vezi tu, eu sunt colajul oamenilor mei.