anunt
Disponibilitate: 
Proiecte
Nivel cariera: 
Entry-level
Mid-level
Oferta: 
maxim 500.000 EUR/ proiect
Expira: 
28 Jun 2014 - 19 Aug 2014
stats

Erasmus pentru tineri antreprenori

Comisia Europeana a deschis cererea de propuneri de proiecte 2014 „Erasmus pentru tineri antreprenori” – Programul pentru competitivitate a intreprinderilor si IMM-uri (COSME) 2014-2020. Acest program permite tinerilor antreprenori europeni sa petreaca pana la 6 luni de munca alaturi de un antreprenor experimentat dintr-un alt stat UE, pentru a invata cum sa isi dezvolte si sa isi imbunatateasca propria lor afacere. Update: noul termen limita este 19 august.

Obiectivele specifice ale programului sunt:

- sa ofere on-job-training pentru noii antreprenori din intreprinderile mici si mijlocii, altundeva in UE;

- sa faciliteze schimburile de experienta si informatii intre antreprenori, pe teme legate de obstacolele si provocarile pe care le au;

- sa le creasca acestora sansele de a accede pe piata si de a-si gasi potentiali parteneri;

- sa creeze retele, prin accentul pus pe cunostintele si experienta impartasita intre antreprenori din diferite state europene. 

Procedura:

- Erasmus pentru tinerii antreprenori ofera asistenta practica si financiara noilor antreprenori care petrec o perioada impreuna cu antreprenorii experimentati din UE, intre o luna si 6 luni, cu posibilitatea divizarii perioadei de ședere pe saptamani (cu conditia ca acestea sa nu depașeasca 12 luni).

- Legatura dintre noii antreprenori si cei cu experienta se face prin intermediul a peste 100 de organizatii intermediare UE (OI), competente pentru a oferi sprijin (Camere de Comert, incubatoare de afaceri, centre startup...). Activitatile organizatiilor intermediare (OI) sunt coordonate de Eurochambres (Asociatia Camerelor Europene de Comert și Industrie), care functioneaza ca Birou de sprijin pentru program

- Antreprenorii noi si cei cu experienta vor candida pentru program prin acest site si vor stabili contactul cu organizatia de intermediere pe care o doresc. Cand se ajunge la o intelegere (planuri de lucru, sarcini, responsabilitati), se poate realiza vizita in strainatate. Mai multe detalii pot fi gasite in Ghidul Solicitantului si la sectiunea Frequently Asked Questions

Criterii de eligibilitate pentru noii antreprenori:

- Sa fie persoane determinate sa inceapa propria lor afacere sau persoane care au initiat deja o afacere in ultimii 3 ani. Domeniul afacerii nu conteaza.

- Sa demonstreze un background educational si profesional solid si sa aiba o idee de afaceri viabila.

- Sa fie rezidenti permanenti intr-unul dintre cele 28 de state membre ale UE.

- Sa aiba capacitatea si disponibilitatea de a suplimenta fondurile UE, pentru acele cheltuieli care le depasesc. 

Cum se poate participa:

- antreprenorii noi si cei cu experienta candideaza completand formularul online si stabilesc contactul cu organizatia de intermediere pe care au ales-o

- pot participa persoane din toate statele UE; candidatii care locuiesc intr-o tara din care nu exista organizatie de intermediere se pot adresa unei organizatii dintr-o alta tara

- candidatii interesati din alte tari pot participa cu conditia sa isi fi inceput sau sa aiba intentia de a incepe o afacere in UE si sa fie rezidenti permanenti intr-un stat membru al UE. 

Sprijin financiar 
Se acorda sprijin financiar noilor antreprenori pentru acoperirea cheltuielilor de transport si de subzistenta (in special pentru cazare) pe perioada vizitei.  
Apelul pentru propuneri se adreseaza Organizatiilor Intermediare care gestioneaza programul de mobilitate la nivel local. Aceste organizatii vor recruta si asista antreprenorii pentru a participa la program, organizand schimburile in strainatate. Propunerile trebuie sa fie trimise de organisme publice sau private, in parteneriate formate din cel putin 5 organisme din cel putin 4 tari participante diferite. Fiecare partener poate sa trimita o singura propunere. 

Cine poate candida:
Sunt eligibile candidaturile persoanelor juridice infiintate intr-una din urmatoarele tari (tari participante):
- statele membre ale UE

- tarile participante in programul COMSE

- tarile EFTA: Islanda                                                                                                                                  

- tarile aflate in proces de extindere: Republica Macedonia, Muntenegru, Turcia, Serbia, Albania, Kosovo, Bosnia si Hertegovina

- tarile din vecinatatea estica: Moldova 

Bugetul total disponibil este de 4.120.000 EUR.

Maximul grant acordat per proiect este de 500.000 EUR. Se ateapta ca 8-10 proiecte sa fie finatate in urma acestui apel.

Orar:
- Durata actiunii este de 24 luni.
- Nu vor fi acceptate cererile pentru proiecte programate a se derula pe o perioada mai lunga decat cea specificata in apelul la propuneri. 
Mai multe informatii.

Documente utile
ERASMUS for young entrepreneurs (63-G-ENT-CIP-13-E-N01C011)

Erasmus for young entrepreneurs: call for proposals

Contact:
Erasmus for Young Entrepreneurs Support Office
Eurochambres
Avenue des Arts, 19 A/D
B-1000 Brussels, Belgium
Tel: +32 2 282 0873
Email: support@erasmus-entrepreneurs.eu

DG ENTR E.1 - Entrepreneurship
European Commission
DG Enterprise and Industry
200 rue de la Loi
B-1049 Brussels
Email: entr-entrepreneurship@ec.europa.eu

Sursa: eurodesk.ro

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.