anunt
Disponibilitate: 
Part-time
Nivel cariera: 
Entry-level
Expira: 
11 Sep 2013 - 14 Sep 2013
stats

Preselectie pentru corul de copii “Juniorii Operei” Iasi

Opera Nationala Romana Iasi organizeaza preselectie pentru corul de copii “Juniorii Operei” vineri, 20 septembrie 2013, intre orele 15.00 – 18.00 si sambata, 21 septembrie 2013, intre orele 10.00 – 13.00, la sediul institutiei. Fisele de inscriere se gasesc pe 14 si 15 septembrie 2013, la intrarea artistilor (in spatele Teatrului National). Persoana de contact, dirijorul corului “Juniorii Operei”, este Raluca Zaharia  - 0731 344 566. Se pot inscrie copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 14 ani.

Corul de copii a fost infiintat la scurt timp dupa sosirea doamnei Beatrice Rancea la conducerea Operei Nationale Romane Iasi.

Bagheta a fost inmanata tinerei Raluca Zaharia, absolventa a Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi, ea avand specializarea dirijat de cor academic sub indrumarea profesorului univ. dr. Nicolae Gasca.

“Anuntul pentru prima preselectie (in septembrie 2011) a fost urmat de o avalansa de inscrieri, sosind peste 90 de copii de la toate scolile si liceele din Iasi. Principalele cerinte erau vocea clara, aptitudini artistice si, mai ales, dragostea pentru muzica. Au fost selectati atunci 55 de copii dornici sa straluceasca sub lumina reflectoarelor, prima ocazie venind la scurt timp dupa  infiintarea formatiei. Partitura spectacolului Tosca, de Giacomo Puccini, necesita prezenta copiilor, in cor, dar si ca solisti. Micii artisti au raspuns cu entuziasm si profesionalism provocarilor spectacolului a carui premiera, la Iasi, a avut loc in luna noiembrie a aceluiasi an” declara Raluca Zaharia.

Momentan, corul are peste 50 de membri si este prezent in viata artistica ieseana, atat pe scena Operei, cat si prin numeroasele aparitii in concertele si evenimentele la care au fost invitati. Copiii au fost principalii protagonisti din Concertele de colinde ale Operei iesene cu ocazia sarbatorilor de Craciun (in anii 2011 si 2012), glasurile lor angelice rezonand in sufletele sutelor de spectatori prezenti. Spectacolele de gala ale institutiei ii au ca invitati nelipsiti, iar consacratul regizor Andrei Serban a folosit energia speciala a copiilor, implicandu-i in spectacolul Troienele, care a avut premiera in decembrie 2012. De asemenea, regizorul spectacolului Aida – Andras Kurthy, din Ungaria, a introdus in premiera corul de copii in renumitul Triumfal din finalul actului al II-lea.

“Spectacolul Sunetul muzicii, reprezinta o oportunitate de lansare individuala, intrucat partitura cere un artist deplin, ce trebuie sa intruneasca cele trei calitati – un bun cantaret, un bun actor, un bun dansator. In urma unui casting la care au participat 24 de copii, membri ai corului Juniorii Operei, dirijorul Gabriel Bebeselea, impreuna cu regizorul Mihaela Drule Bogdan, au ales doua serii a cate sapte copii care au pornit pe drumul de pregatire al personajelor, o cale incitanta, pe care acestia au pasit cu incredere si multa pasiune. S-a urmarit o varsta cat mai apropiata de cea a personajelor familiei von Trapp, o anumita conformatie fizica si multa rezistenta. Suntem incantati si recunoscatori fata de publicul iesean, care ne sprijina si ne asteapta cu noi aparitii pe scena Operei, si nu numai”  mai sustine tanara coordonatoare a corului, Raluca Zaharia.

Cunoscuta publicului si gratie unor colaborari in emisiuni si spectacole pentru copii, la radio si televiziune, Raluca Zaharia are deja o activitate muzicala impresionanta. A sustinut numeroase concerte nationale si internationale in ansamblurile corale Mini Vox, Luceafarul, Ihos, Corul Colegiului National de Arta „Octav Bancila” din Iasi, Mira, Barboi, Nicolaus, Cantores Amicitiae. Ca solista, a reprezentat timp de sapte ani Palatul Copiilor din Iasi, pe scenele concursurilor si festivalurilor nationale de muzica usoara. A fost, de asemenea, solista a coralei Cantores Amicitiae, in concerte sustinute pe scena Filarmonicii „Moldova” Iasi, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare, dar si pe meleagurile franceze, in cadrul Festivalului coral de la Belfort. In perioada 2007-2011, a dirijat Corul Nicolaus al Parohiei Sf. Nicolae Socola din Iasi.

De patru ani, este unul dintre profesorii Scolii de vara de la Miclauseni si Tescani, o tabara de muzica pentru copiii din zona Moldovei si ai Taberei Casa Mia Inculet, Barnova (Iasi), predand cursuri de canto, teorie muzicala, flaut sau ansamblu coral.

Raluca Zaharia a absolvit Colegiul National Octav Bancila din Iasi, Sectia Muzica, specializare interpretare-flaut, la clasa Prof. Dumitru Cristache (2005) si Universitatea de Arta George Enescu din Iasi, Facultatea de Muzicologie, Compozitie, Pedagogie Muzicala si Teatru, specializare Dirijat Cor Academic, Profesor-flaut si Profesor Educatie Muzicala (2010).  De asemenea este absolventa a studiilor universitare de masterat in Dirijat Cor Academic, la clasa prof.univ.dr. Nicolae Gasca.

Sursa: operaiasi.ro

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.