anunt
Disponibilitate: 
Proiecte
Nivel cariera: 
Entry-level
Mid-level
Oferta: 
voluntariat international
Expira: 
01 Aug 2013 - 01 Sep 2013
13 Aug 2013 - 01 Oct 2013
stats

Serviciul European de Voluntariat

Serviciul European de Voluntariat - SEV ofera oportunitatea tinerilor cu varste intre 18 si 30 de ani de a participa individual sau in grup la o activitate de voluntariat in strainatate in beneficiul publicului larg. Serviciul de voluntariat se desfasoara intr-o alta tara, pentru o perioada de la 2 la 12 luni (termen lung). SEV reprezinta Actiunea 2 a programului Tineret in Actiune.

Ce este: Un proiect SEV implica un parteneriat intre trei parteneri: un voluntar, o organizatie de trimitere (sending) si o organizatie gazda (host). O activitate SEV se poate derula intr-o varietate de domenii: cultura, tineret, sport, asistenta sociala, patrimoniu cultural, arta, protectie civila, mediu, dezvoltarea cooperarii etc.

Activitatea de voluntariat individual:

- implica un singur voluntar, o organizatie de trimitere si o organizatie gazda;

- ofera o  experienta intensiva de invatare (non-formala), sustinere individualizata, impact mare asupra dezvoltarii personale si oportunitati de integrare in comunitatea locala.Activitatea de voluntariat de grup:

- permite voluntarilor sa participe in mod colectiv la o activitate de voluntariat la nivel local, regional, national, european sau international si sa beneficieze de experiente de invatare individuala si de grup;

- un numar maxim de 100 de voluntari pot participa in aceeasi organizatie gazda sau - impartiti in sub-grupuri mai mici - in diferite organizatii gazda;

- trebuie sa asigure un caracter de grup atat pentru procesul de invatare, cat si pentru serviciul in beneficiul comunitatii si, de asemenea, trebuie sa asigure o abordare tematica comuna si contacte regulate intre voluntari.   Durata: Activitatea SEV in strainatate trebuie sa aiba o durata minima de 2 luni si o durata maxima totala de 12 luni (excluzand pregatirea si evaluarea). 


Participanti:

- voluntarii au varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani si trebuie sa fie rezidenti legali intr-o tara a programului sau intr-o tara partenera. In cadrul anumitor activitati pot fi admisi si tineri cu varsta minima de 16 ani.

- organizatia de trimitere/ gazduire: orice tip de organizatie neguvernamentala, asociatie, autoritate locala sau orice initiativa locala non-profit, legal infiintata intr-o tara a programului sau intr-o tara partenera.

- organizatia coordonatoare (aplicant): o organizatie sau asociatie non-profit, o autoritate locala, regionala sau nationala care organizeaza evenimente in domeniul tineretului, sportului sau culturii, cu statut non-profit sau organizatie guvernamentala internationala cu profit.  

- Organizatii cu sediul in tarile partenere, altele decat tarile din Sud-Estul Europei pot fi organizatii de trimitere sau de gazduire, dar nu pot fi organizatii coordonatoare.

Tarile programului sunt:

- cele 27 de state membre ale UE, tarile AELS (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia), Turcia, Croatia si statele care au semnat acorduri relevante in domeniul tineretului cu Comunitatea.


Tarile asociate la program sunt:


- Europa de Sud-Est: Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Serbia.
- Europa de Est si Caucaz: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, Federatia Rusa, Ucraina.


- Tarile partenere mediteraneene: Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Maroc, Autoritatea Palestiniana de Vest si Fasia Gaza, Siria, Tunisia.
Alte tari partenere din lume, cu prioritate cele din America Latina, Africa, Pacific, Caraibe si Asia.

Youthpass: Orice participant in Serviciul European de Voluntariat este indreptatit sa primeasca un certificat Youthpass, care descrie si valideaza experienta de invatare nonformala. Prin acest Youthpass, Comisia Europeana certifica faptul ca experienta de invatare obtinuta pin Program este recunoscuta ca o experienta educationala si o perioada de invatare nonformala si informala.Date limita:
In functie de statutul organizatiei, de natura activitatilor prevazute si de aria geografica, propunerile de proiecte trebuie sa fie trimise fie Agentiilor Nationale, fie Agentiei Executive. Acest lucru afecteaza si datele limita. Pentru proiectele care sunt selectate la nivel national, exista trei termene limita de depunere a cererilor de finantare pe an:

Proiecte care incep intre

Data limita de depunere a candidaturii

1 mai si 31 octombrie

1 februarie

1 august si 31 ianuarie

1 mai

1 ianuarie si 30 iunie

1 octombrie

 

 

Pentru proiectele selectate la nivel european, exista trei termene limita de depunere a cererilor de finantare pe an:

Proiecte care incep intre

Data limita de depunere a candidaturii

1 iulie si 30 noiembrie

1 februarie

1 noiembrie si 30 martie

1 iunie

1 ianuarie si 31 iulie

1 septembrie

Contacteaza Agentia Nationala (AN) pentru detalii relevante. Lista acestora poate fi accesata la aceasta adresa. 

AN din Romania este Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale - ANPCDEFP. Tineret in Actiune. Afla mai multe informatii despre actiunile, obiectivele si criteriile programului in Ghidul Programului 2012.  Mai multe informatii despre aceasta Actiune, aici.

Documente utile

:

Youth In Action (2006-2013): Users' Guide.
SOS Vounteer Helpdesk Website

Contact

:

ANPCDEFP - Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale
, Calea Serban Voda 133, Corp A, etaj 3, Sector 4
Bucuresti
, Romania
, 040205
, Tel:+40 212 010 700, 
Fax:+40 213 121 682, 
Email: agentie@anpcdefp.ro
, 
Monica Calota


.

SOS Volunteer Helpdesk - Youth Unit 
Education, Audiovisual, & Culture Executive Agency, 
BOUR
B-1049 Bruxelles, 
Tel: +32 229 687 24, 
Fax: +32 229 213 30
, Email: volunteers@ec.europa.eu

DG EAC D.2 - Youth In Action
DG Education and Culture, 
European Commission
, 200 rue de la Loi
B-1049 Brussels, 
Tel: +32 229 911 11, 
Fax: +32 229 576 33, 
Email: eacyouthinaction@ec.europa.eu. 

Programul Tineret in Actiune in Romania, 
Calea Serban Voda 133, Etaj 3, Bucuresti, Sector 4, Romania
, 040205, Tel: +40 212 010 743, 
Fax: +40 213 121 682
.

Sursa: eurodesk.ro

Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.