- 3146
Editia aniversara cu numarul XXV a Targului de Carte LIBREX se va desfasura in perioada 10 - 14 mai 2017, in Atrium nivel 0 si 1 din cadrul Palas Mall Iasi, zilnic de la ora 10:00 la ora 22:00, iar duminica de la 10:00 la 21:00.
Pentru ca anul acesta sarbatorim „un sfert de veac din dragoste de carte pentru Iasi”, am considerat ca este necesar ca LIBREX-ul sa se incadreze intr-o noua etapa de evolutie, cu o deschidere internationala mai vizibila. Prin urmare, aceasta editie are tema „OAMENI SI CARTI IN JURUL LUMII” si sta sub semnul diversitatii si multiculturalitatii, scriitorii invitati care ne-au confirmat deja prezenta venind din Franta, Germania, Egipt, Mexic si Romania.
Prin grija organizatorului si a colaboratorilor de a asigura participarea in cadrul acestei manifestari culturale a celor mai valoroase edituri din Romania, precum si a reprezentantilor unor edituri straine, prin prezenta scriitorilor, editorilor, jurnalistilor culturali, precum si a unui numar mare de cititori, LIBREX-ul se inscrie in cadrul evenimentelor de profil ca unul dintre cele mai importante targuri de carte bifate cu regularitate in agenda editorilor romani.
In fiecare an, in cele cinci zile destinate evenimentului, Iasul devine o adevarata capitala a cartilor, un punct de atractie pentru editori, difuzori si autori din intreaga tara, iar in ultimul timp, si din exteriorul acesteia, care vin aici cu dorinta de a-si prezenta oferta editoriala recenta, de a-si face cunoscute cartile si pentru a stabili un contact direct cu cititorii, cu bibliotecarii si librarii.
Tipologia evenimentelor
Programul cultural-artistic este conceput pe selectia si promovarea valorilor autentice, fiind invitati sa lanseze carti si sa propuna evenimente specifice autori importanti si edituri care au re¬usit sa se impuna prin continutul valoros, tinuta grafica deosebita si stilul editorial personalizat, demonstrand inca o data ca piata editoriala romaneasca se afla intr-o continua miscare ascendenta.
Ca orice targ de carte cu personalitate, si LIBREX-ul continua sa se reinventeze in fiecare an, conturandu-si un profil distinct, centrat atat pe dimensiunea culturala atestata atat de Premiile LIBREX care, la incheierea fiecarei editii, recompenseaza cele mai izbutite programe editoriale asa cum sunt acestea ilustrate prin cartile prezentate in standurile expozantilor, cat si pe alte actiuni cu caracter cultural desfasurate sub aceeasi egida, dupa cum urmeaza:
a) Conferintele LIBREX sustinute de mari personalitatii ale vietii literare, culturale si stiin-tifice romanesti si straine, pe diverse teme de actualitate, de interes general sau/si particularizat;
b) Agenda culturala LIBREX care inmanuncheaza numeroase evenimente editoriale si lan-sari de carte, discutii tip podium, dialoguri si dezbateri pe diverse teme, workshop-uri destinate industriei creative, prelegeri specializate focalizate pe relatia dintre autor, editor si difuzor, lecturi publice, recitaluri poetice si muzicale, spectacole de teatru etc.;
c) Intalnirea Clubului Cultural „9 Vieti” isi propune sa dezvolte pasiunea pentru citit si scris la orice varsta, intr-un mediu relaxant si placut, bazat pe iubirea de carte, prietenie si respect fata de credintele si opiniile fiecarui membru al grupului.
d) Diverse evenimente care sunt personalizate la fiecare editie.
Expozitiune istorica: „Pe Drumul cartilor de la Salonul de Carte Latina din Dealul Copoului la Targul de Carte LIBREX din inima Iasului”
La doar cativa ani dupa Revolutia Romana, imediat dupa aparitia primelor edituri particulare pe piata de carte din tara, anul 1993 le aducea iubitorilor de carte de la Iasi o altfel de intalnire fericita cu cartea, una diferita decat cea obisnuita, din biblioteca sau din librarie, un „Salon de Carte Latina”, manifestare cultural-expozitionala nascuta din entuziasm temerar si tinerete a spiritului, prin care se intentiona reunirea la Iasi a tuturor celor care, prin idealuri, conceptie, profesie, pasiune, promovau latinitatea si consolidau conceptul de „spatiu cultural latin”: scriitori, traducatori, editori, librari, bibliotecari etc.
Asa a inceput acum 25 de ani povestea LIBREX-ului, un gand devenit prin entuziasm, poezie, bucurie constructiva, prietenie si energie pozitiva, realitate. Inceputul a fost marcat, asadar, la Muzeul „Mihai Eminescu” din Copou, sub denumirea de „Salon de Carte Latina”. An de an, Salonul creste, devine Targ de Carte si de Papetarie si se desfasoara mai apoi la Teatrul pentru Copii si Tineret „Luceafarul”. Mai apoi, Targul de Carte LIBREX a cunoscut o perioada frumoasa care i-a multiplicat ecoul bucuriei cartilor adunate intr-o aleasa sarbatoare a intelectualitatii in Sala Pasilor Pierduti de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, ulterior sub magnificele arcade ale Palatului Culturii, edificiul-simbol al Iasului, apoi, pe fondul necesitatii renovarii acestuia, la Sala Polivalenta din Iasi, iar in prezent, intr-un spatiu expozitional occidental si central, la Palas Mall, unde, dupa principiul „povestii in rama”, LIBREX-ul uneste si mai mult Omul de Carte intr-un spatiu deschis, un Atrium al Cartilor, intensificand prin (re)experimentare legatura tactila, intelectuala si emotionala cu cartile, precum si cu autorii si editorii lor.
LIBREX-ul a fost, dupa cum insasi istoria sa o retine cu slovele amintirii, unul dintre primele evenimente de acest tip din intreaga tara, dar care a ramas consecvent ideii/idealurilor de la inceput si reprezentativ, in acelasi timp, ca etalon valoric pentru actiunile culturale de profil, reusind sa-si pastreze continuitatea, datorita, in primul rand, publicului iesean special, „cultivat, cunoscator si iubitor de carte” si in ciuda inerentelor suisuri si coborasuri determinate de lipsa unei finantari mai sustinute care sa-i dezvolte armonios potentialul.
„Cartea de Onoare” a LIBREX-ului la editie aniversara
In „Cartea de Onoare” a LIBREX-ului au semnat, in timp, intr-o ordine aleatorie si fara putinta de a ne propune epuizarea numelor tuturor celor care au marcat prin activitatea si prezenta lor acest eveniment, dupa cum urmeaza: personalitati de marca ale literaturii si culturii, cadre didactice universitare, cercetatori stiintifici, poeti, prozatori, eseisti, filosofi, critici, esteticieni si istorici literari, etnologi, editori, traducatori, artisti, muzeografi, jurnalisti, redactori, ilustratori de carte, prieteni si invitati speciali, dupa cum urmeaza: Acad. Constantin Balaceanu-Stolnici, Acad. Razvan Theodorescu, Acad. Valeriu Cotea, Acad. Mihai Cimpoi, Acad. Nicolae Breban, Laurentiu Ulici, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Eugen Uricaru, Nicolae Manolescu, Horia Roman Patapievici, Adrian Cioroianu, Nicolae Bacalbasa, Gellu Dorian, Magda si Petru Ursache, Florin Faifer, Luca Pitu, Principele Radu al Romaniei, Emilian Galaicu-Paun, Ion Hadarca, Spiridon Vangheli (Repu¬blica Moldova), Claude Karnoouh (Franta), Lawrence Norfolk (Marea Britanie), Dorin Tudoran (SUA), Nicolae Dabija (Republica Moldova), Claudio Pozzani (Italia), Jean Portante (Franta), Dražen Katunarić (Croatia), Willem M. Roggeman (Belgia), Hughes Labrusse (Franta), Shaul Carmel (Israel), Lucian Vasiliu, Ioan Holban, Valeriu Stancu, Cassian Maria Spiridon, Cezar Ivanescu, Mircea Radu Iacoban, Emil Brumaru, Petru Ciubotaru, Dumitru Irimia, Livia Cotorcea, Valentin Ciuca, Razvan Voiculescu, Traian Stanciulescu, Alexandru Husar, Ion Popescu Sireteanu, Liviu Papuc, Horia Zilieru, Nichita Danilov, Doina Rusti, Miron Radu Paraschivescu, Tudor Octavian, Adrian Paduraru, Alexandru Zub, Alexandru-Florin Platon, Constantin Francu, Ioan Lobiuc, Stelian Dumistracel, Eugen Munteanu, Ion Agrigoroaiei, Gheorghe Dutica, Vasile Miftode, Mariana Caluschi, Nicu Gavriluta, Petru Bejan, Gheorghe Cliveti, George Poede, Adrian Alui Gheorghe, Alexandru Calinescu, Eugen Ovidiu Chirovici, Mariana Codrut, Aura Christi, Ioan Es. Pop, Horia Garbea, Val Gheorghiu, Daniel Cristea-Enache, Silvia Kerim, Elvira Sorohan, Tudor Calin Zarojanu, Cezar-Paul Badescu, Grigore Ilisei, Tiberiu Brailean si multi altii care au contribuit la construirea acestei povesti frumoase care se numeste „Primavara cartilor la Iasi”.
Prin longevitate, amploare, dinamica expozitionala, valoare si traditie, Targul de Carte LIBREX a intrat in inimile oamenilor si a ramas in memoria colectiva afectiva ca „targul de carte al studentiei”, „locul bun plin cu carti” sau ca un eveniment cultural recunoscut, apreciat si asteptat de editori autori si cititori.