articol
stats

Povestea InterActive EuroCulture

Povestea e simpla si a inceput cam asa. 25 de tineri diferiti, din 5 tari diferite, cu asteptari, experiente, motive si vise diferite au decis sa devina parte dintr-o experienta care avea sa-i aduca impreuna- InterActive EuroCulture. InterActive EuroCulture este un schimb de tineri care a avut loc in cel mai apropiat oras universitar de granita de est a Uniunii Europene, un oras care aspira sa devina Capitala Culturala Europeana in 2021 - Iasi!

Cat de cunoscut este conceptul de Capitala Culturala Europeana? Noi l-am vazut in primul rand ca pe o modalitate ingenioasa de a imbina trei subiecte distincte: cultura, cetatenie europeana si voluntariat. Subiecte pe care le-am dezvoltat apoi contextul unui schimb de tineri care a inceput pe 23 octombrie si a durat pana in prima zi din noiembrie 2014.

In aceste 10 zile, participantii din Romania, Italia, Cehia, Turcia si Grecia au lucrat impreuna si au construit, zi de zi, o experienta comuna de invatare. Intrebarile pe care ni le-am adresat pe parcursul activitatilor au fost: „Care este rolul culturii in construirea unei identitati europene?” „Ce competente trebuie sa aiba un manager cultural?” „Ce inseamna cetatenia activa si cum se practica?”. Va invitam si pe voi la o reflectie.

Intre timp va povestim ce am facut pentru a gasi raspunsuri la aceste intrebari si nu numai.

Am descoperit oameni si culturi noi.

Incepand cu prima zi am dat start procesului de cunoastere reciproca. Am creat prima conexiune simbolica printr-un joc in care am format o panza din sfoara intre fiecare participant, sfoara pe care am transformat-o mai tarziu in bratari. Copilarii, nu? Copilarii de care uneori avem nevoie pentru a ne apropia. In urmatoarele zile am continuat procesul de formare a unui grup „unit in diversitate” prin activitatile din timpul zilei, dar si momentele de socializare din timpul serilor proiectului.

Descoperirea culturala s-a realizat si ea, odata cu descoperirea reciproca a oameilor. Traditionala „Seara interculturala” (gazduita de Cuptorul Moldovencei), in care participantii impartasesc cu ceilalti din gustul, sunetul si vibratiile propriei culturi a fost completata de numeroase activitati creative de evidentiere a caracteristicilor comunitatii din care a venit fiecare. 

Am cunoscut Iasul intr-o maniera creativa.

Tinerii din proiect au numit Iasul “un oras in care cultura sta pitita in locuri greu de gasit si uneori lipseste din locurile unde te astepti sa fie din plin”. Aceste locuri greu de gasit au fost punctele pe care tinerii le-au descoperit intr-un city quest creativ. La Teatru Fix participantii nostri si-au exersat talentul actoricesc, la Meru- au reprezentat grafic modul in care isi vad rolul in societate, pe frumoasa strada Lascar Catargi, au creat un dans cu miscari traditionale specifice fiecarei dintre cele 5 tari. Cunoasterea Iasului nu s-a oprit aici si veti vedea mai multe despre asta intr-o sectiune urmatoare!

Am vorbit despre cultura.

Subiect complex, care a generat discutii controversate. Ce este cultura? E corect sa vorbim de o cultura inalta si una joasa? Ce sunt cultura alternativa, subcultura sau contracultura? Exista o cultura europeana? Conceptul de cultura este larg si acopera mai multe sensuri, iar acest fapt a nasuct dezbateri aprinse.

Invata sa inveti!

Dincolo de lectiile pe care tinerii le-au desprins din activitatile de invatare non-formala, au existat  multe ocazii in care invatarea a avut loc fara sa fie intentionata. Deoarece am pus un mare accent pe reflectia asupra acestor experiente, tinerii si-au dat seama cat de mult pot afla despre propriile atitudini, emotii si prejudecati doar devenind mai constienti de ceea ce li se intampla.

Dezbateri.

Pentru a organiza maniera de dezbatere in interiorul grupului am folosit metoda Karl Popper. Dintr-o lista de asertiuni am ales doua cele mai atractive - una dintre ele cu privire la identitatea si cultura europeana, cealalta despre cetatenia activa. Exista intr-adevar o cultura europeana? Ar trebui ca fiecare elev sa aiba cel putin un an obligatoriu de serviciu in folosul comunitatii? Acestea au fost intrebarile care au generat argumente foarte bune pentru ambele parti ale baricadelor.

Street Interview.

Ne-am familiarizat cu comunitatea locala de Iasi am vorbit cu cetatenii in timpul activitatii Street Interviu. Am cules opiniile lor cu privire la sansele Iasiului de a deveni capitala europeana a culturii. De asemenea, am vrut sa le stimulam gandirea critica, intrebandu-i despre ceea ce cred ca recomanda Iasi pentru a obtine acest titlu si ceea ce ar trebui sa fie imbunatatit privind viata culturala a orasului.

Management cultural si Community Talks.

Managementul unei institutii culturale sau a unui eveniment este presupune, fara indoiala, cunostinte si abilitati din domeniul culturii. Cu toate acestea, sunt importante si competentele specifice pentru orice tip de management. In cadrul workshop-ului cu acelasi nume am exersat managementul cultural intr-o asa numita „setare imaginara”, in cadrul caruia am avut de planificat un festival si de distribuit rolurile din echipa de organizare. Acest exercitiu a pregatit participantii pentru responsabilitatea reala cu care au trebuit sa se confrunte a doua zi - organizarea unui eveniment real. Evenimentul din s-a numit "Youth on the move" si a inclus o prezentare atractiva a programului Erasmus +, a proiectului nostru si a talentelor si abilitatilor noastre in realizarea de activitati non-formale si culturale.

Intalnirea reprezentantilor Fundatiei Iasi Capitala Culturala Europeana.

Inainte de a ajunge sa cunoasca opinia comunitatii in ceea ce priveste perspectiva orasului Iasi de a fi capitala culturala europeana, am avut ocazia de a discuta cu autoritatea principala in acest domeniu – Fundatia Iasi Capitala Culturala Europeana. Aceasta activitate ne-a oferit atat posibilitatea de a afla mai multe informatii despre procesul prin care un oras trebuie sa treaca pentru a obtine titlul, precum si oportunitatea de a exprima viziunea noastra privind Iasiul cultural.

Expozitia "Clash din Iasi".

Toate aceste momente de explorare culturala a Iasului au fost puse in valoare fiind impartasite cu ieseni prin expozitia de fotografie „Clash in Iasi”. A fost rezultatul unui proces artistic si ... democratic, prin care am ales imaginile si apoi am gandit o modalitate de a le numi, aranja si descrie. Alaturi de fotografii, am impartasit povestea noastra, care suna cam asa:

Once upon a time,
five different countries met in Iasi to connect their common believes and ideals. For ten days these youngsters lived under the same roof and absorbed the spirit of the “European Culture” through the little things.
We got to know each other while discovering every hidden corner of Iasi: Teatru Fix was our stage, Meru was our showcase, Underground was our playground; the roads told us a story that we tried to capture.
We are not professional photographers but you know what we are? We are a bunch of people who dared to look at your city with their own eyes.

#25people #5countries #1objective
Greetings from Italy, Romania, Turkey, Greece and Czech Republic!

*Mentionam ca pentru realizarea proiectului ”InterActive Euro Culture”, Asociatia Culturala AltIasi a avut in calitate de parteneri locali organizatia Suportis Iasi, Fundatia Iasi Capitala Culturala Europeana, Teatru Fix, Galeriile de arta Meru, iar partenerii internationali ai proiectului au fost organizatiile: Youthquake (Turcia), HYP Learning (Grecia), AEGEE (Praga) si Scambieuropei (Italia). Acest proiect a fost finantat de Comisia Europeana in cadrul programului Erasmus+, prin intermediul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Resurse
Video: 

Povestea pe scurt

Povestea pe scurt
Articol scris de | Lun, 24/11/2014 - 22:42
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor